Składniki na danie z prawdziwkami
©Drobot Dean/Fotolia

Dania z prawdziwków są kopalnią witamin, pozytywnie wpływającą na kondycję naszego organizmu. Są łatwe do przygotowania, a zarazem niesamowicie aromatyczne i smaczne. Grzyby są jednak ciężkostrawne, dlatego powinny na nie uważać osoby z dolegliwościami układu pokarmowego i małe dzieci.

 

Prawdziwki są bogatym źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C, niezbędnych do prawidłowego działania układu nerwowego, w tym wzroku.

Tagliatelle z prawdziwkami

Włoski makaron, ser, portugalskie, białe wino i polskie, suszone grzyby, to składniki przepysznego tagliatelle z prawdziwkami.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • 15 g suszonych prawdziwków,
  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 60 ml białego wina,
  • 60 ml wody,
  • 125 g sera mascarpone,
  • 1 łyżka masła,
  • czosnek (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • gałka muszkatołowa (do smaku),
  • natka pietruszki (do smaku),
  • 4 łyżki parmezanu.

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone prawdziwki zalej winem i wodą.
  • Zagotuj grzyby. Gdy woda zacznie wrzeć, odstaw je na 10 minut.
  • Ser mascarpone przemieszaj ze startą gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Dolej wywar, który powstał w czasie gotowania prawdziwków i dokładnie wymieszaj.
  • Grzyby posiekaj razem z natką pietruszki.
  • W woku rozgrzej łyżkę masła i dodaj przeciśnięty czosnek.
  • Smaż mieszając przez pół minuty.
  • Dodaj grzyby z pietruszką i smaż przez 2 minuty.
  • Wlej mascarpone i mieszaj, aż sos się zagotuje.
  • Ugotuj makaron i wrzuć go do sosu.
  • Dodaj parmezan i wszystko dokładnie zamieszaj. 

 

Smacznego!

Sałatka z prawdziwkami

Jeśli potrzebujesz łatwej, szybkiej i pożywnej potrawy, sałatka z prawdziwkami będzie idealnym wyborem.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 2 duże liście sałaty lodowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 papryka marynowana,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 100 g prawdziwków marynowanych,
  • 2 łyżki zalewy z papryki,
  • 3 łyżki oleju ryżowego,
  • 1 łyżka pomidorów suszonych,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 1 łyżka musztardy.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj sałatę, osuszą ją i porwij palcami na mniejsze kawałki.
  • Pokrój w drobną kostkę cebulę, paprykę i dodaj razem z kukurydzą do sałaty.
  • Pokrój prawdziwki na mniejsze kawałki i dodaj do sałaty.
  • Dopraw pieprzem i solą.
  • Olej ryżowy wymieszaj z zalewą z papryki, musztardą suszonymi pomidorami.
  • Przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. 

 

Smacznego!

Polędwiczki z prawdziwkami

Szykując potrawę z polędwiczek, dodaj do nich prawdziwki. Nadają one smak i głębię aromatu każdemu, a zwłaszcza mięsnemu daniu.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • 450 g polędwiczek wieprzowych,
  • 450 g prawdziwków,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • natka pietruszki (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku).

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby i warzywa oczyść, umyj i wysusz.
  • Warzywa pokrój w kostkę.
  • Grzyby pokrój w plastry.
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa i grzyby.
  • Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem.
  • Smaż na maśle przez 15 minut.
  • Zdejmij z patelni, pokrój je w ukośne plastry i przełóż znów na patelnię.
  • Mięso dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
  • Przykryj pokrywką na 5 minut.
  • Polędwiczki obłóż warzywami z grzybami. 

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady