©olepeshkina/Fotolia

Proste i szybkie wegańskie dania z soczewicy zielonej i czerwonej: kotlety i zupa.

©olepeshkina/Fotolia

Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.

 

W odróżnieniu od większości strączków, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania. Czerwona gotuje się o 10 minut szybciej od zielonej, czyli około kwadrans. Dania z soczewicy można przyrządzać zarówno z tej świeżej, jak i z puszki. Wszystko zależy od czasu, jaki przeznaczysz na wykonanie posiłku.

 

Wskazówka: pamiętaj, aby wszystkie strączkowe nasiona zawsze gotować bez przykrycia i zbierać pojawiające się na powierzchni „szumy” czyli pianę. Dzięki temu substancje odpowiedzialne za problemy trawienne ulotnią się wraz z parą i zostaną wyrzucone razem z pianą.

Ekspresowa, pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy z puszki - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki soczewicy czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny,
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki,
  • 1,5 litra wody,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju, np. rzepakowego,
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • ulubione pieczywo,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

 

Wskazówki:

Mleko kokosowe przed użyciem wstaw na 20 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie miało zwartą, kremową konsystencję.

Bułki lub kromki chleba możesz podpiec przez kilka sekund na suchej patelni i natrzeć ząbkiem czosnku.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 25 minut

 

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej olej. Wsyp zamrożone warzywa i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

3. Z soczewicy odlej zalewę i dodaj ziarenka do gotującego się bulionu. Dodaj pomidory wraz z sokiem.

4. Gotuj wszystko (bez przykrycia) na małym ogniu przez około 10 minut, zbierając pojawiające się na powierzchni „szumy”.

4. Dodaj sól, chili i mleko kokosowe. Zdejmij garnek z palnika.

5. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.

 

Na talerzach udekoruj zupę kleksem mleka kokosowego i bazylią. Podawaj z pajdą chleba lub bułką.

Kotlety z zielonej soczewicy i natki pietruszki – przepis

Przygotowane w ten sposób kotlety są doskonałym dodatkiem do pieczonych ziemniaków oraz warzyw gotowanych na parze. Wyśmienicie smakują również w roli warzywnych burgerów.

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 3 szklanki suchej, zielonej soczewicy,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 szklanek wody do gotowania soczewicy,
  • olej do smażenia, wyśmienity będzie np. nierafinowany olej kokosowy,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą.

2. Zagotuj w garnku 5 szklanek wody, wrzuć soczewicę i gotuj (bez przykrycia) do miękkości, może się lekko rozgotować. Pamiętaj o zbieraniu „szumów”.

3. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Zeszklij ją na oleju, dodając pod koniec sos sojowy oraz starty na tarce czosnek.

4. Umyj i bardzo drobno posiekaj natkę.

5. Odlej nadmiar wody z soczewicy i przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę i natkę. Zblenduj wszystko na gładką masę.

6. Wrzuć pozostałe składniki: słonecznik, mąkę, siemię lniane (1 łyżką), bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aby się połączyło.

7. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej i jeszcze jedną łyżkę siemienia lnianego.

8. Dłońmi zwilżonymi wodą formuj małe, płaskie kotlety i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

9. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Kotlety z soczewicy wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Jak Ania z "Hotelu Paradise" wspomina związek z Tindera? Zdradziła również, jaki ma typ mężczyzny

zobacz 02:11