©Printemps/Fotolia

Najlepsze przepisy na supermodną ciecierzycę: hummus, makaron i pralinki

©Printemps/Fotolia

Ciecierzyca to kulinarny hit – można z niej przygotować wszystko od przystawek po desery. Odcedzoną cieciorkę z puszki miksuje się w blenderze błyskawicznie.

 

Nie musisz za każdym razem gotować ciecierzycy. Cieciorka w słoiku czy puszce znacznie ułatwi ci pracę w kuchni.

Dietetyczny hummus z ciecierzycy

Hummus to najmodniejsza całoroczna przekąska. Możesz go podać również na obiad, w formie dipu do pokrojonych w słupki surowych warzyw w towarzystwie mięsnych lub rybnych kotletów i opiekanych cząstek ziemniaków.

 

Wskazówka: smak cieciorki doskonale podkreśli kminek. Jeśli go lubisz, upraż na suchej patelni 2 łyżeczki ziaren kminku i wykorzystaj je do posypania hummusu tuż przed podaniem.

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 duży słoik ugotowanej ciecierzycy (660 gramów),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej z prażonych ziaren sezamu zmiksowanych z oliwą),
  • obrany, zgnieciony i posiekany ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

  • Odcedź ciecierzycę (zachowaj wodę ze słoika – może się przydać jako baza do zupy).
  • Przełóż do blendera ciecierzycę, pastę tahini, jogurt, czosnek, pieprz.
  • Wyciśnij do środka sok z połowy cytryny i zmiksuj na gładką masę.
  • Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Makaron z cieciorką w pomidorach

Oto wspaniały przepis na szybkie, bezmięsne, główne danie w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ciecierzycy w puszce.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 gramów ulubionego makaronu,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki curry,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj według czasu podanego na opakowaniu.
  • Na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, dodaj czosnek, curry, słodką paprykę i smaż 2 minuty.
  • Dodaj pomidory z puszki, porządnie wymieszaj i smaż około 3 minuty.
  • Przesyp na patelnię odcedzoną cieciorkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewaj chwilę na niedużym ogniu.
  • Wymieszaj w dużej misce odcedzony makaron i sos, posyp go posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami pomidorków koktajlowych i od razu podawaj na stół.

Pralinki z cieciorką

Jeśli masz wątpliwości, czy rośliny strączkowe mogą dobrze smakować również na deser, wypróbuj ten wegański, banalnie prosty przepis na coś słodkiego.

 

Składniki (na 10 pralinek):

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 tabliczka (100 gramowa) gorzkiej czekolady,
  • 65 mililitrów mleka roślinnego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki płynnego słodu (np. syropu z agawy).

 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj w blenderze ciecierzycę, płynny słód, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy.
  • Z masy uformuj kulki i włóż je na 30 minut do zamrażalnika.
  • Rozpuść gorzką czekoladę, mleko roślinne oraz olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  • Gdy polewa nieco przestygnie, obtaczaj w niej kulki z cieciorki.
  • Pozwól im wyschnąć na kratce z piekarnika lub arkuszu papieru do pieczenia.
  • Włóż pralinki ponownie do zamrażalnika do stężenia polewy.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43