Sorbet z kiwi
©lilechka75/fotolia

Desery z kiwi to nie tylko naleśniki, koktajle czy torciki. W łatwy sposób można z tego owocu przyrządzić pyszne sorbety czy też niecodzienne lizaki w czekoladzie z kokosem.

 

Kiwi jest bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy oraz miedź. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, związki odpowiedzialne za prawidłowe działanie narządu wzroku. Chronią one także przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Lizaki z kiwi

Jeśli chcesz zaskoczyć dzieci apetyczną przekąską, przygotuj dla nich mrożone lizaki z kiwi, czekoladą i wiórkami kokosowymi.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miseczki metalowej.
  • Składniki:
  • 1 kiwi,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • drewniane patyczki do lodów (tyle, ile chcesz zrobić lizaków),
  • 500 ml wody.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kiwi umyj i obierz.
  • Pokrój na półcentymetrowe plasterki.
  • Plastry kiwi nabij na drewniane patyczki do lodów.
  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Włóż do metalowej miseczki kostki gorzkiej czekolady.
  • Umieść nad gotującą się wodą w garnku metalową miskę z czekoladą.
  • Poczekaj, aż gorąca para rozpuści czekoladę.
  • Patyczki kiwi maczaj w czekoladzie i obtaczaj w wiórkach kokosowych.
  • Tak przygotowane owoce połóż na talerzyku i włóż do zamrażarki na pół godziny. Gotowe.

Sorbet z kiwi

Sorbet z kiwi z dodatkiem cukru pudru lub szczypty miodu idealnie nada się na chłodny deser w upalne dni.

 

Potrzebujesz:

  • foremki na lody,
  • miksera.
  • Składniki:
  • 2 kiwi,
  • 1 łyżka cukru pudru lub 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny.

 

Czas przygotowania: 190 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kiwi umyj i obierz.
  • Pokrój owoce na połówki.
  • Wrzuć kiwi do miksera.
  • Dodaj soku z cytryny i cukru pudru.
  • Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wlej ją do foremek.
  • Włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Gotowe.

Ciasto z kiwi i budyniem

Ciasto z kiwi jest proste w przygotowaniu. Nie powinno sprawić trudności nawet początkującemu kucharzowi. Dodatkowo jest ono niesamowicie apetyczne i delikatne w smaku.

 

Potrzebujesz:

  • formy na ciasto, 25 na 37 cm,
  • stolnicy,
  • tarki,
  • garnuszka.

 

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 kiwi,
  • 1 łyżkę octu,
  • 2 łyżki kaszy manny.

 

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ćwierć kostki masła,
  • 3 łyżki cukru.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesyp na stolnicę.
  • Dodaj margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i ocet.
  • Zarabiaj ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie części.
  • Jedną rozwałkuj i wyłóż na blaszkę, drugą zostaw w lodówce.
  • Ciasto znajdujące się w formie posyp kaszą manną.
  • Obierz kiwi i podziel je na pół.
  • Owoce poukładaj równo na cieście.
  • Pół litra mleka zagotuj z cukrem.
  • Drugie pół litra mleka wymieszaj z budyniami, żółtkami i mąką.
  • Dodaj budyniowy płyn do gotującego się mleka z cukrem i wymieszaj.
  • Dodaj masło.
  • Gotowy budyń wylej na formę z kiwi.
  • Wyciągnij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce.
  • Całość piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Gotowe.

 

Smacznego!


 

Więcej na temat owoce przepisy kuchnia