Miseczka zupy z kukurydzy z popcornem
© cook_inspire/Adobe Stock

Przepis na wegańską bezglutenową zupę krem z kukurydzy z puszki z popcornem

Miseczka zupy z kukurydzy z popcornem
© cook_inspire/Adobe Stock

Krem z kukurydzy w wersji wegańskiej to doskonały pomysł na pożywne i jednocześnie lekkostrawne i bezglutenowe danie. Wykorzystanie kukurydzy z puszki sprawia, że przyrządzenie zupy nie zajmuje dużo czasu. Popcorn należy wsypywać tuż przed jedzeniem, dzięki temu będzie przyjemnie chrupiący i sprężysty.

 

Kukurydza nie zawiera glutenu, więc potrawy z niej przygotowywane mogą bez obaw jeść np. osoby cierpiące z powodu celiakii. Dodatkowo złote ziarenka są bogatym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B, potasu, białka oraz błonnika, dlatego warto je włączać do jadłospisu jak najczęściej.

Bezglutenowa wegańska zupa krem z kukurydzy z puszki z popcornem - przepis

  • Składniki:
  • 1 mała marchewka,
  • około 10 cm kawałek pora,
  • ćwiartka małego selera,
  • 2 ząbki czosnku - opcjonalnie,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 garść suchych ziaren czerwonej soczewicy,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej bez zalewy,
  • 1,5 litra wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru lub szczypta sproszkowanego chili,
  • 50 g ziaren kukurydzy do uprażenia lub 2 garście gotowego popcornu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj warzywny bulion: w garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż pokrojony w talarki por, gdy lekko się zeszkli, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę: marchewkę, czosnek, pietruszkę, imbir i seler. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś pod przykryciem na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zalej warzywa wodą, dodaj sos sojowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut do momentu, aż marchewka będzie miękka.
  • Przecedź warzywny bulion, wlej go do garnka, dodaj pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki ziemniaka i soczewicę. Gotuj (bez pokrywki) do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie - czyli około 10-15 minut. Następnie dodaj kurkumę, pieprz i wsyp kukurydzę, gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem. Ponownie zagotuj, Dopraw do smaku sosem sojowym - jeżeli jest taka potrzeba.
  • Upraż popcorn.

 

Wlej krem z kukurydzy do miseczek lub talerzy i posyp popcornem oraz szczyptą chili lub czarnego pieprzu. Dodatkowo możesz udekorować zupę listkami świeżej mięty, rukoli lub roszponki.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat obiady Dieta bezglutenowa zupy
Przeładuj

Natalia Siwiec zapowiedziała, że ma ''asa'' na Dodę. Teraz spotkała się z Piotrem Krysiakiem!

zobacz 01:08