Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia

Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami

Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki na zupę:

  • 1 mała cukrowa cebula,
  • 1 średniej wielkości por – tylko bała część,
  • 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki,
  • 1 mały lub ½ dużego selera,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta białego mielonego pieprzu,
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na czipsy:

  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami.

3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym. Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej 1,5 l wody i przykryj.

4. Podpieczone warzywa włóż do garnka z cebulą i ziemniakami.

5. Jeżeli czipsy po 15 minutach nie są chrupiące przemieszaj je łopatką i piecz przez następne 5-7 minut.

6. Gotuj zupę na wolnym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj drobno posiekany imbir i gałkę muszkatołową (jeżeli nie pokroisz dokładnie imbiru, podczas blendowania mogą oddzielić się od niego przeszkadzające podczas jedzenia włókna).

7. Zblenduj zupę na gładki krem. Zagotuj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

8. Zupę podawaj bez czipsów, aby nie namokły i nie straciły chrupkości najlepiej, aby każdy dodawał je sobie sam do talerza.

Smacznego!


Więcej na temat warzywa przepisy obiady
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58