Zapiekanka z mięsa mielonego to pyszne danie, które może zawierać ziemniaki, makaron albo sezonowe warzywa. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to jedna ze smaczniejszych jego odmian.

Reklama

Zapiekanki są często potrawami typu misz-masz, ponieważ można je przygotować w rezultacie porządków w lodówce. Zapiekanka z mięsem mielonym to szerokie pole do kulinarnych popisów. Opcja z ziemniakami jest czasochłonna ze względu na długie pieczenie – ale warta tej ceny! Dla niecierpliwych jest wersja ze wstępnie obgotowanymi ziemniakami. Poniżej przepis na opcję podstawową zapiekanki z mięsem i ziemniakami, którą można wzbogacać o składniki, które mamy aktualnie w lodówce, takie jak pieczarki, papryka, oliwki, itp.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego lub brytfanki do pieczenia lub średniej wielkości blaszki.

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 małe lub 2 duże cebule,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 100 g sera żółtego (edamski, gouda) w kawałku lub mozzarella – 1 sztuka,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, rozmaryn, ostra papryka,
  • 1 łyżka masła lub 3 łyżki oleju do wysmarowania formy,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 60-80 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w półtalarki. W celu skrócenia czasu pieczenia możesz je lekko obgotować. Gotuj w osolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut.

2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrusz kostkę warzywną i wymieszaj. Dodaj przyprawę do mięsa mielonego, ostrą paprykę, mięso i czosnek. Podsmażaj wszystko na średnim ogniu mieszając. Teraz możesz dodać ”specjalny składnik”, który zalega w twojej lodówce.

3. Włącz piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 180-200 stopni.

4. Zetrzyj ser na tarce, jeśli używasz mozzarelli pokrój ją w plastry. Pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę.

5. Naczynie lub blaszkę wysmaruj masłem lub olejem. Układaj warstwami: ziemniaki – posyp delikatnie solą, odrobina roztartego w dłoniach rozmarynu, starty ser żółty lub plastry mozzarelli, pomidory i mięso, papryka ostra, pieprz, na wierzch wysyp lub ułóż ser i posyp rozmarynem i papryką.

Jeżeli nie przepadasz za rozmarynem możesz go zastąpić innym ziołem, takim jak bazylia, oregano, itp.

5. Wstaw naczynie/foremkę/blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut (w przypadku wstępnie ugotowanych ziemniaków) a 45-60 minut w przypadku ziemniaków surowych w temperaturze 180-200 stopni. Jeżeli zauważysz, że ser za bardzo się przypieka przykryj blaszkę folią aluminiową.

Zapiekanka z mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad, albo obiadokolację. Wyśmienicie smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika i na drugi dzień. Do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym pasuje sos czosnkowy, paprykowo-pomidorowy albo kleks kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama