Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.

Reklama

Letnie desery można wzbogacać sezonowymi owocami. W przypadku tofurników najlepiej sprawdzają się truskawki, wiśnie i maliny. Wegańskim produktem używanym do zagęszczania, w szczególności deserów jest agar, czyli proszek z morskich alg, który ma właściwości takie same jak żelatyna.

Przepis na tofurnik z truskawkami

Zobacz także

Składniki:

  • 600 g silken tofu,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub migdałowego,
  • około 1 szklanki wody – do agaru i namoczenia daktyli,
  • 100 g nierafinowanego oleju kokosowego,
  • 8 łyżek chłodnej wody,
  • pół kilograma świeżych truskawek,
  • 200 g migdałów w płatkach,
  • 3 łyżeczki agaru,
  • sok z jednej cytryny.

Czas przygotowania: około 60 minut,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle ciepłą wodą (około pół szklanki) i odstaw na 15 minut, dzięki temu zmiękną. Po odcedzeniu nie wylewaj wody - posłuży jako słodzik do warstwy truskawkowej.
  • Zmiel migdały np. blenderem lub pokrusz je w palcach na drobne kawałki, daktyle pokrój na bardzo małe kawałki i wymieszaj z migdałowymi okruszkami.
  • Połącz migdały, daktyle i 3 łyżki mleka roślinnego z olejem kokosowym. Zagnieć masę i włóż ją do lodówki na 15 minut. Następnie wyłóż nią spód tortownicy i ponownie wstaw do lodówki, by stężała.
  • Przygotuj agar: wlej do szklanki 8 łyżek chłodnej wody i wsyp 2 łyżeczki agaru, mieszaj, aż się rozpuści i odstaw na 5 minut. Podgrzej w rondelku kolejne 8 łyżek wody i gdy zacznie wrzeć, wlej roztwór agaru. Gotuj na małym ogniu, bardzo energicznie mieszając przez około 7 minut. Przygotowany w ten sposób agar trzeba jak najszybciej dodać do masy, ponieważ tężeje bardzo szybko już w temperaturze pokojowej. Jeżeli stężał, wystarczy ponownie zagotować roztwór.
  • Rozgnieć tofu widelcem i polej sokiem z cytryny, dodaj cukier kokosowy, 4-5 łyżek mleka roślinnego i agarową zawiesinę. Zblenduj wszystko na gładką masę i wyłóż na daktylowo-migdałowy spód.
  • Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblenduj z resztą mleka roślinnego i wodą z daktyli.
  • Do truskawkowej masy dodaj roztwór agaru przygotowany z 1 łyżeczki proszku i 8 łyżek wody. Analogicznie jak w przypadku roztworu do sernikowej masy.
  • Gdy mus zacznie tężeć, rozprowadź go na tofurnikowej masie i wstaw do lodówki na około godzinę.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama