Tymbaliki, potocznie nazywane w Polsce galaretą, przygotowuje się w łatwy sposób, a czas przygotowania potrawy nie przekracza 3 kwadransów. Podstawowymi składnikami tego tradycyjnego w Polsce dania jest kurczak, marchewka pokrojona w talarki i zielony groszek. Serwuje się je w towarzystwie octu winnego, soku z cytryny czy sosu tatarskiego.

Reklama

Aby przygotować tymbaliki z kurczakiem powinno się na samym początku wybrać dobre mięso – może być to drób z niedzielnego rosołu. Ważne aby nie znajdowały się w nim chrząstki, żyły czy duże ilości tłuszczu. Gdyby jednak pojawiły się w kurczaku, to powinno się je wykroić i usunąć.

Jak przyrządzić tymbaliki?

Aby przyrządzić tymbaliki potrzebujesz kilku małych salaterek deserowych. Wykorzystać możesz również filiżanki. Najbardziej efektownie galareta wygląda w postaci podłużnego walca, dlatego warto przygotować ją w zwykłych szklankach o mniejszej objętości – np. szklankach do whisky, a później zaserwować na talerzu.

Zobacz także

Składniki:

  • 2 jajka,
  • ugotowane mięso z kurczaka (ok. 0,5 kg),
  • 2 duże marchewki,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • rosół,
  • żelatyna,
  • pietruszka,
  • ocet winny, sok z cytryny, sos tatarski lub chrzan.

Sposób wykonania może być dwojaki.

Sposób numer 1: Jeżeli przygotowujesz tymbaliki z zupy rosołowej na kurczaku, przygotowanie potrawy jest krótsze i szybsze. Jeżeli przyrządzasz wszystko specjalnie pod potrawę, to proces wydłuża się i dochodzi więcej czynności do wykonania:

  • Ugotować kurczaka w wodzie.
  • Dodać pieprz, sól i liść laurowy.
  • Ugotowanego kurczaka przyrządzić pod galaretę – wybrać mięso bez kości, chrząstek, żył czy tłuszczu.
  • Zachować rosół i traktować go w przygotowaniu tymbalików jako zalewę.

Sposób przygotowania numer 2:

  • Pokroić kurczaka w kostki.
  • Ugotować jajka na twardo (ok. 5-6 minut). Następnie obrać ze skorupki i pokroić na szerokie plastry.
  • Ugotowaną marchewkę pokroić w talarki.
  • Odcedzić groszek zielony i kukurydzę od zalewy.
  • Doprowadzić na wolnym ogniu rosół do wrzenia, dodając do niego pieprzu i soli, a w momencie gotowania dodać żelatynę (proporcje: 1 łyżka żelatyny na 1 szklankę rosołu).
  • Ułożyć pokrojone mięso i warzywa w wybranym naczyniu i zalać je rosołem z żelatyną.
  • Odstawić naczynka do ostudzenia na ok. pół godziny.
  • Następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, aby potrawa stężała.
  1. Smacznego!

Tymbaliki wyglądają bardzo imponująco na talerzu – warto je podać na liściu sałaty lodowej, a obok położyć wybrany przez gościa dodatek. Do smaku polewa się galaretę octem winnym, sokiem z cytryny. Kładzie się również na nią opcjonalnie chrzan lub sos tatarski.


Reklama
  • Skrzydełka w coli są idealnym pomysłem na imprezę. Potrawa charakteryzuje się idealnym, mocnym zapachem i niesamowitym wyglądem.
  • Jeśli szykuje ci się rodzinny obiad i nie masz pomysłu na główne danie, sprawdź przepis na łososia ze szparagami.
  • Cukinia, bakłażan, papryka - to warzywa na grilla. Można podawać je z mięsem i pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama