ciastko czekoladowe z płynną czekoladą w środku, posypane cukrem pudrem, leżące na białym talerzyku
© timolina/Adobe Stock

Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.

 

Fondant, inaczej lava cake, to ciastko zwarte na wierzchu, a płynne w środku. Pyszny czekoladowy deser przygotowuje się w kokilkach, w których to można również mrozić gotową masę fondantową i upiec później, gdy przyjdzie na to ochota. Zamrożone ciasto przed pieczeniem powinno nieco ocieplić się i być pieczone 5 minut dłużej niż ciastka ze świeżej masy.

 

Kokilki, w których przygotowuje się fondant czekoladowy, to małe, okrągłe naczynia żaroodporne. Można w nich przygotowywać dania i desery bez konieczności późniejszego przekładania ich na talerz, ponieważ kokilki same w sobie prezentują się bardzo atrakcyjnie. Odporne na działanie wysokiej temperatury naczynka najczęściej wykonuje się z ceramiki, ale dostępne są również szklane i metalowe.

Przepis na fondant czekoladowy

 

Potrzebujesz:

 

  • 5 kokilek,
  • miksera,
  • drewnianej łyżki,
  • małego rondla.

 

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao),
  • 125 g masła,
  • 100 g mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru.
  • 2 łyżeczki kakao (do oprószenia kokilek).

 

Czas przygotowania: 70 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Odmierz 25 g masła i rozpuść je w małym rondlu.
  • Gdy masło ostygnie, wysmaruj nim wszystkie kokilki i odstaw na 20 minut do lodówki (aby masło całkowicie zastygło w foremkach).
  • Po wyjęciu foremek z lodówki, oprósz ich wnętrze kakao.
  • W rondlu rozpuść pozostałą część masła oraz gorzką czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Mieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gdy masa czekoladowa uzyska gładką konsystencję, zdejmij rondel z ognia.
  • Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem, aż powstanie puszysty kogel-mogel.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj składniki.
  • Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  • Czekoladową masę przelej do kokilek i odstaw na 20 minut do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut.
  • Upieczone fondanty wyjmij z pieca i odstaw na 2 minuty.
  • Ciasto wyjmij z foremek i podawaj na talerzu, np. z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną, owocami bądź oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej na temat przepisy desery kuchnia