Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia

Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis

Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym

Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną. Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki,
  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1 woreczek białego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oleju.

Na sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1½ szklanki wody lub bulionu,
  • sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.

 

Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: średni

Ilość porcji: 20

Sposób przygotowania:

  • Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut.
  • Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki.
  • Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły.
  • Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi.
  • Zrób sos pomidorowy: wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą lub bulionem, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  • Zalej sosem gołąbki, naczynie przykryj pokrywką.
  • Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 90 minut. Po 75 minutach możesz zdjąć pokrywkę.

Wskazówka: Jeśli gotujesz w małym naczyniu, gołąbki będą gotowe szybciej, nawet już po 50 minutach. Podobnie jeśli gołąbki wyszły małe, z mniejszych liści.

Dziś na obiad tradycyjne zapiekane gołąbki? Pobierz Auchan Direct kod i zrób tanie zakupy.

Smacznego!

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

TYLKO U NAS: Chris z "Hotelu Paradise" i jego ukochana Monika chcą wziąć ślub! "Stworzymy prawdziwą rodzinę"

zobacz 01:48