Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com

Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim

Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

 

Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok.

Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego

Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika, odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.

 

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól morska.

 

Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego, którego używamy.

 

Sposób przygotowania:

  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie.
  • Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła.
  • Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.

 

Kolorowa tarta warzywna z kozim serem

Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • sól.

 

Na nadzienie:

  • 100 g koziego sera,
  • 1/2 szklanki chudej śmietany,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól.

 

Czas wykonania: 30 minut + 30 minut na pieczenie

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi okrągła blacha do tarty.

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy dość cienko i wkładamy do okrągłej formy na tartę.
  • Dociskamy ciasto fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku z włączonym termoobiegiem około 15 minut.
  • Dusimy na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i plasterki cukinii.
  • Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa z patelni, plasterki pomidorów i pokruszony kozi ser.
  • W misce mieszamy jajko i śmietanę, doprawiamy je i wylewamy na wierzch tarty.
  • Pieczemy kolejny kwadrans w 180°.

     

  • Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Wege przepisy na dania z cykorią: zapiekanka, łódeczki i sałatka
  • Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa. Pyszny wegetariański obiad: przepisy bezmięsne.
  • Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. Ryż z warzywami: danie główne i wspaniały dodatek.

 

Więcej na temat warzywa przepisy tarta
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18