Ciasto Trzech Króli z koroną.
© hcast/Adobe Stock

Ciasto Trzech Króli, inaczej Galette des Rois, to popularny deser we Francji, który przyrządza się 6 stycznia. Przyrządza się go z ciasta francuskiego oraz migdałowej masy. Wypiek najlepiej smakuje podany na ciepło. Ciasto Trzech Króli, zgodnie z tradycją, kryje w sobie niespodziankę, ziarno fasoli. Osoba, która w swoim kawałku ciasta, znajdzie ją, na dzień staje się królem i może nosić na głowie papierową koronę, którą dodaje się do wypieku.

 

Niespodziankę w postaci ziarnka fasoli z czasem zamieniono na małą figurkę Jezusa z ceramiki, a w obecnych czasach są nimi najczęściej postaci z kreskówek. Sławne cukiernie francuskie prześcigają się w tworzeniu wymyślnych figurek - co roku nowych, które można kolekcjonować.

Ciasto Trzech Króli - przepis, krok po kroku

W domowych warunkach, zamiast ziarna fasoli czy ceramicznej figurki, we wnętrzu ciasta można schować migdał.

 

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (średnica około 25 centymetrów),
  • 150 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów),
  • 80 g brązowego cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • skórka starta z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego i migdałowego (można zastąpić alkoholem: rumem i amaretto),
  • szczypta soli,
  • 1 cały migdał.

 

Czas przygotowania: 1 h

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj: mąkę migdałową, sól, cukier oraz startą skórkę z pomarańczy.
  • Dodaj miękkie masło i wymieszaj mikserem, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Wbij 2 jajka i aromaty.
  • Wymieszaj dokładnie masę i wstaw całość na 15 minut do lodówki.
  • Schłodzoną masę rozłóż na płacie ciasta francuskiego (zostawiając ok. 3 centymetry odstępu od brzegu) i ukryj w niej migdał.
  • Przykryj całość drugim płatem ciasta, dokładnie sklejając jego boki, tak, aby masa nie wypłynęła (możesz delikatnie zmoczyć brzegi ciasta, wówczas będą lepiej kleić się ze sobą).
  • Na wierzchu ciasta możesz zrobić wzory nożem, lekko nacinając (należy robić do bardzo delikatnie, aby nie przebić się do masy).
  • Widelcem roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu - na 160 stopni Celsjusza) i piecz ciasto przez 30 minut.

 

Ciasto Trzech Króli najlepiej smakuje podane na ciepło (oczywiście po lekkim ostygnięciu). Jeżeli kawałek ciasta zostanie na następny dzień, można go delikatnie podgrzać w piekarniku.

 

Smacznego!