Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów.

Reklama

Sos szparagowy będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli po zblendowaniu wszystkich składników zostanie przetarty przez gęste sito. Można go podawać na zimno i na ciepło. Sos można przygotować zarówno ze świeżych, pieczonych, jak i marynowanych szparagów.

Przepis na sos szparagowy ze szparagów konserwowych

Składniki:

  • 1 słoik (200-250 ml) zielonych lub białych szparagów w zalewie,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3 małe serki topione śmietankowe,
  • 100 ml śmietany 30 % ,
  • 1 cukrowa cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • olej do smażenia, np. rzepakowy,
  • czarny świeżo mielony pieprz,
  • garść siekanej drobno natki pietruszki.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Odcedź szparagi z zalewy i pokrój w małą kosteczkę, dodaj do cebuli i czosnku.
  • Dodaj serki i podgrzewaj całość, delikatnie mieszając.
  • Zdejmij patelnię z ognia, posól i wsyp szczyptę pieprzu oraz natkę pietruszki.

Przygotowany w ten sposób sos szparagowy jest znakomitym towarzystwem do pieczonej papryki oraz dań z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Przepis na sos ze świeżych szparagów

Składniki:

  • pęczek świeżych zielonych lub białych szparagów,
  • sól,
  • szczypta sproszkowanego chili (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki masła śmietankowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 300 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  • Obierz szparagi i ugotuj do miękkości w bulionie z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
  • Zblenduj szparagi na gładką masę.
  • W małym rondlu rozpuść masło i podsmaż mąkę. Wlej szparagowy krem i zagotuj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj chili.

Przygotowany w ten sposób sos świetnie smakuje na zimno jako dodatek do pasztetu z soczewicy lub zapiekanki ziemniaczanej.

Smacznego!

Przepis na makaron z sosem szparagowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego: fusilli lub tagliatelle,
  • sos z konserwowych szparagów,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka cieciorki,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  • Przygotuj sos szparagowy wg przepisu podanego powyżej.
  • Pokrój cebulę w piórka i podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
  • Czosnek posiekaj drobno, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce i dodaj pod koniec smażenia cebuli.
  • Pokrój paprykę w pióra, odcedź cieciorkę z zalewy i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj całość dokładnie, dosól do smaku i zalej sosem szparagowym. Podgrzewaj całość przez około 3 minuty.
  • Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu przelej zimną wodą, wyłóż na talerze i polej sosem szparagowym.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama