Mlecz to roślina lecznicza, jego liście mają dużo witamin, m.in. witaminy C i B, a także takich składników odżywczych, jak np. inulina wzmacniająca odporność czy magnez. Jedzony na surowo mlecz dobrze smakuje w towarzystwie warzyw i jajek.

Reklama

Minimalistyczna sałatka z mniszka lekarskiego

Do sałatki nadają się tylko młode listki mlecza, które są chrupiące, ale pozbawione goryczy. Należy zrywać mlecz przed kwitnieniem, taki najlepiej nadaje się do sałatki. Złagodzić smak mlecza można też poprzez kilkudniowe trzymanie roślin w ciemnym miejscu – liście odbarwiają się i tracą przy tym część walorów smakowych i odżywczych. Gorycz można złagodzić również poprzez moczenie zerwanych listków przez około 30 minut w zimnej i słonej wodzie. Smak mniszka lekarskiego podbije dobry, prosty dressing, np. słodko-kwaśny albo winegret.

Sałatka z mlecza z rzodkiewką i jajkiem

Składniki:

  • kilkanaście listków mniszka lekarskiego,
  • kilka listków roszponki,
  • sałata lodowa,
  • ½ pomidora,
  • kilka rzodkiewek,
  • szczypiorek,
  • jajko na twardo.

Sos – miodowy winegret:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

Sałaty należy umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, pomidora pokrojonego w kostkę ułożyć na sałatach. Rzodkiewki pokroić na ćwiartki, szczypiorek posiekać, dodać do sałat i pomidora. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajko na twardo i wszystko polać przygotowanym sosem.

Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem i grzankami

Składniki:

  • 1 garść liści mlecza,
  • 1 jajko ugotowane na miękko,
  • 2 kromki bułki wrocławskiej (lub innej go grzanek).

Sos czosnkowo-musztardowy na ciepło:

  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • posiekana szalotka,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Liście mniszka umyć i ułożyć na talerzu, bułkę pokroić w kostkę i usmażyć na grzanki. Na oliwie zeszklić czosnek i szalotkę, dodać pozostałe składniki sosu, zagotować i wymieszać go z liśćmi mlecza. Na tak przygotowanej bazie ułożyć przekrojone jajko na miękko i posypać grzankami.

Wykwintna sałatka z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 3 garście listków mniszka lekarskiego,
  • ser feta,
  • ½ średniego arbuza,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3-4 łyżki prażonego sezamu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Mlecz umyć, osuszyć i porwać, arbuza wypestkować i pokroić w trochę większą kostkę niż fetę. Ułożyć składniki na talerzu, polać sosem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu i posypać prażonym sezamem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama