Rosół z królika wykonasz z jednej tuszki króliczej oraz włoszczyzny. Całość gotuj przez ok. 2 godziny w wodzie z dodatkiem przypraw. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.

Reklama

Mięso z królika nie jest często spożywane przez Polaków. A szkoda, gdyż jest niskokaloryczne, kruche, smaczne i zawiera cenne minerały. Zamiast tradycyjnego, tłustego rosołu z wołowiny, przygotuj na niedzielny obiad zupę króliczą.

Jakie właściwości ma mięso z królika?

Mięso z królika szczególnie polecane jest osobom przebywającym na dietach odchudzających, a także diabetykom.

Zobacz także

Królicze mięso:

  • zawiera dobrze przyswajalne białko,
  • ma mniej cholesterolu, niż inne rodzaje mięs (np. kurczak, indyk lub wołowina),
  • w 100 g ugotowanego królika (bez żadnych dodatków) znajduje się jedynie 114 kcal,
  • w swoim składzie posiada kwas linolenowy, który hamuje rozwój chorób serca, miażdżycy czy nadciśnienia,
  • dobrze wpływa na układ nerwowy,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • jest bogate w witaminy, głównie z grupy B,
  • zawiera minerały, np. wapń, żelazo i fosfor,
  • jest soczyste i kruche,
  • jest chude, lekkostrawne, ma biały kolor.

Jakie wartości odżywcze ma króliczy rosół?

Rosół z królika ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i bakteriobójcze. Dzięki niemu szybko pokonasz przeziębienie, obniżysz ciśnienie krwi i poprawisz humor. Ponadto królicza zupa jest sycąca, lekkostrawna i niskokaloryczna. Zawiera witaminy i minerały pochodzące zarówno z mięsa, jak i warzyw. Rosół z królika jest szczególnie zalecany dla dzieci i niemowląt, kobiet karmiących piersią, osób starszych, alergików, a także osób chorych i podatnych na choroby. Tę zupę warto przygotowywać przynajmniej raz w tygodniu. Osoby, którym zależy na przyswojeniu dużej ilości białka (np. sportowcy) również powinny często sięgać po króliczy rosół, a także samo mięso królika.

Przepis na rosół z królika

Składniki:

  • 1 tuszka królika,
  • przefiltrowana woda,
  • włoszczyzna: marchew (2 sztuki), korzeń pietruszki (1 sztuka), ¼ selera, ¼ kapusty włoskiej, cebula (1 sztuka), por (1 sztuka),
  • kilka sztuk suszonych grzybów,
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu,
  • szczypta soli morskiej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • makaron jajeczny, lane kluski lub gotowane ziemniaki.

Najlepiej będzie, jeśli wybierzesz mięso i warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. W większości sklepów spożywczych dostaniesz produkty z konserwantami i innymi środkami chemicznymi.

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Poćwiartuj i umyj mięso, a następnie włóż je do garnka z zimną wodą.
  • Dodaj obrane i umyte warzywa (w całości), a także przyprawy.
  • Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 2 godziny (mięso musi być miękkie), w międzyczasie zdejmij szumowiny.
  • Z ugotowanej zupy wyjmij warzywa i mięso, a ciecz przecedź.
  • Pokrój mięso i warzywa na mniejsze kawałki i wrzuć do rosołu. Zupę podawaj z makaronem, kluskami lub gotowanymi ziemniakami oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama