rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com

Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa

rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

 

Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać.

Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu?

  • Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki.
  • Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak.
  • Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej.
  • Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak.
  • Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa.

Przepis na rosół wołowo-drobiowy

Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.

 

Składniki:

  • 4 skrzydełka drobiowe,
  • 1 kurze podudzie,
  • 2 nóżki z kurczaka,
  • opcjonalnie 20 dkg żołądków,
  • 30 dkg mięsa wołowego,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • połowa selera,
  • 1 por,
  • 3 liście kapusty włoskiej,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży lubczyk lub natka pietruszki,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Z powyższych składników otrzymamy 6-8 porcji rosołu.

 

Czas przygotowania: 3-5 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz ze skórki.
  • Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół.
  • Mięso umyj, a jeśli nie mieści się w garnku - pokrój.
  • Cebulę obierz, przekrój i podsmaż na patelni. Możesz ją też opiec w piekarniku lub nad palnikiem gazowym.
  • Warzywa oraz mięso włóż do garnka i dolej zimnej wody. Dorzuć łyżkę soli, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Wywar wstaw na gaz, a kiedy się zagotuje zdejmij pianę, czyli szumowiny z powierzchni rosołu.
  • Rosół gotuj dotąd, aż mięso wołowe będzie miękkie. Może to trwać 1,5 godziny, a jeśli użyjesz bardziej żylastego mięsa, nawet 3 godziny.

 

Czysty rosół wołowy przygotowuje się oczywiście bez dodatku drobiu, z większą ilością (o około 50 dkg) mięsa wołowego.

 

Do gotowej zupy można dodać nieco natki pietruszki lub koperku.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18