

Przepis na łatwy i smaczny faszerowany kabaczek
Faszerowany kabaczek jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Przyrządzając go należy pamiętać, by posypać go solą, odsączyć a następnie opłukać. Dzięki temu zabiegowi można pozbyć się goryczki.
Kabaczek odkwasza organizm, dzięki znajdującym się w nim związkom zasadowym. Jest lekkostrawny. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy. Ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Pomaga również w zwalczaniu choroby lokomocyjnej i zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Faszerowany kabaczek
Pomysł na faszerowany kabaczek mięsem mielonym, marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Idealny na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodzinny.
Potrzebujesz:
- tarki,
- miski,
- patelni.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g mielonego mięsa,
- 1 kabaczek,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 200 g sera żółtego,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 150 g śmietany,
- 1 l przecieru pomidorowego,
- 250 ml wody,
- 1 łyżka masła,
- koper (do smaku),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- liść laurowy (do smaku),
- ziele angielskie (do smaku).
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Wskazówki: Do przepisu polecane jest mięso mielone jagnięce, cielęcina lub wołowina.
Sposób przygotowania:
- Obierz kabaczek.
- Przetnij go wzdłuż.
- Usuń z niego pestki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej masło na patelni.
- Dodaj mięso.
- Obierz cebulę, seler, marchew i pietruszkę.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Seler i pietruszkę posiekaj.
- Marchew zetrzyj na tarce.
- Wrzuć warzywa na patelnię.
- Dodaj listek laurowy, koperek i ziele angielskie.
- Podlej wodą.
- Duś do miękkości.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Wysmaruj je masłem.
- Włóż kabaczek do naczynia.
- Do jego środka nałóż farsz.
- Wierzch posyp serem żółtym i bułką tartą.
- Wymieszaj w misce śmietanę z przecierem pomidorowym.
- Polej sosem obficie kabaczek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 40 minut. Gotowe.
Smacznego!
- Masz ochotę na nietypową pizzę? Zamiast tradycyjnego ciasta, wykorzystaj ciasto francuskie. Przygotujesz obiad w kwadrans!
- Strogonow to pikantna, mięsna zupa, bez której trudno wyobrazić sobie np. wesela. Zrezygnuj wołowiny i razem z nami przygotuj zupę strogonow z kurczakiem.
- Wiesz, jak wyglądają śląskie kotlety mielone? Sprawdź przepis na karminadle.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
DUKA
Porcelanowa filiżanka ze spodkiem w nowoczesnej odsłonie!
DUKA
Nowoczesny dwupoziomowy kosz na owoce!
MOSQUITO
Efektowne sukienki teraz do 50% taniej!
LADY MAKEUP
Przenośny stolik do makijażu w formie walizki!