Kabaczek faszerowany
©Fischer Food Design/Fotolia

Przepis na łatwy i smaczny faszerowany kabaczek

Kabaczek faszerowany
©Fischer Food Design/Fotolia

Faszerowany kabaczek jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Przyrządzając go należy pamiętać, by posypać go solą, odsączyć a następnie opłukać. Dzięki temu zabiegowi można pozbyć się goryczki.

 

Kabaczek odkwasza organizm, dzięki znajdującym się w nim związkom zasadowym. Jest lekkostrawny. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy. Ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Pomaga również w zwalczaniu choroby lokomocyjnej i zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn.

Faszerowany kabaczek

Pomysł na faszerowany kabaczek mięsem mielonym, marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Idealny na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodzinny.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • miski,
  • patelni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 kabaczek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera żółtego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 150 g śmietany,
  • 1 l przecieru pomidorowego,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka masła,
  • koper (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • liść laurowy (do smaku),
  • ziele angielskie (do smaku).

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Do przepisu polecane jest mięso mielone jagnięce, cielęcina lub wołowina.

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz kabaczek.
  • Przetnij go wzdłuż.
  • Usuń z niego pestki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Rozgrzej masło na patelni.
  • Dodaj mięso.
  • Obierz cebulę, seler, marchew i pietruszkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Seler i pietruszkę posiekaj.
  • Marchew zetrzyj na tarce.
  • Wrzuć warzywa na patelnię.
  • Dodaj listek laurowy, koperek i ziele angielskie.
  • Podlej wodą.
  • Duś do miękkości.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne.
  • Wysmaruj je masłem.
  • Włóż kabaczek do naczynia.
  • Do jego środka nałóż farsz.
  • Wierzch posyp serem żółtym i bułką tartą.
  • Wymieszaj w misce śmietanę z przecierem pomidorowym.
  • Polej sosem obficie kabaczek.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 40 minut. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat zdrowe produkty przepisy obiady
Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Czy Ania i Grzegorz korzystają z pomocy niani?

zobacz 01:37