Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia

Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

 

Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie.

Leczo z bakłażanem i cukinią

Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • woka,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 świeże pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 250 g kiełbasy śląskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • papryka chili mielona (do smaku),
  • papryka słodka mielona (do smaku),
  • papryka ostra mielona (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • tymianek (do smaku).

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj wszystkie warzywa.
  • Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Wrzuć cebulę.
  • Podsmażaj aż stanie się szklista.
  • Dodaj do cebuli kiełbasę.
  • Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę.
  • Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut.
  • Dodaj bakłażana i cukinię.
  • Smaż kolejne 5 minut.
  • Przełóż wszystko do garnka.
  • Dodaj ogórki i pomidory.
  • Wymieszaj.
  • Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, papryką słodką, chili i ostrą.
  • Przeciśnij czosnek i wrzuć go do garnka.
  • Całość wymieszaj.
  • Gotuj przez około 15 minut. Gotowe

Smacznego!

 

Więcej na temat warzywa przepisy obiady
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58