Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia

Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

 

Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie.

Leczo z bakłażanem i cukinią

Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • woka,
  • garnka.

 

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 świeże pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 250 g kiełbasy śląskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • papryka chili mielona (do smaku),
  • papryka słodka mielona (do smaku),
  • papryka ostra mielona (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • tymianek (do smaku).

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj wszystkie warzywa.
  • Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Wrzuć cebulę.
  • Podsmażaj aż stanie się szklista.
  • Dodaj do cebuli kiełbasę.
  • Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę.
  • Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut.
  • Dodaj bakłażana i cukinię.
  • Smaż kolejne 5 minut.
  • Przełóż wszystko do garnka.
  • Dodaj ogórki i pomidory.
  • Wymieszaj.
  • Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, papryką słodką, chili i ostrą.
  • Przeciśnij czosnek i wrzuć go do garnka.
  • Całość wymieszaj.
  • Gotuj przez około 15 minut. Gotowe

Smacznego!

 

Więcej na temat warzywa przepisy obiady
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43