Pstrąg jest rybą idealną na święta. Nie dość, że świetnie smakuje, to również jest niskokaloryczny oraz dostarcza ludzkiemu organizmowi pełnowartościowego białka (jest lepiej przyswajalne niż mięsne), wielu witamin (np. z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelazo)

Reklama

Pstrąg żyje w czystych i słodkich wodach. Ma chude, delikatne mięso. Zawiera kwasy omega-3, które zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. Dodatkowo ryba bogata jest w fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy grupy B, A, D i E. W kuchni staropolskiej tradycyjnie podawano ją na wieczerzy wigilijnej.

Pstrąg w galarecie – idealny na przyjęcie lub wigilijną wieczerzę

Pstrąg w galarecie to świetna odmiana od karpia w wigilijną wieczerzę. Smakuje świetnie polany sokiem z cytryny.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • półmisków na galaretę,
  • dużego garnka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 płaty pstrąga,
  • 150 obranej i pokrojonej włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu na talerz,
  • sól (do smaku),
  • saszetkę żelatyny na litr wody,
  • 4 białka jajek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • groszek konserwowy (według uznania do przybrania),
  • jajka na twardo (według uznania do przybrania),
  • cytryna (według uznania do przybrania).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pstrąga pokrój na plastry.
  • Umytą włoszczyznę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj przez 30 minut (po 20 minutach posól).
  • Plastry pstrąga dodaj do włoszczyzny i gotuj około 10 minut na małym ogniu.
  • Wyciągnij rybę.
  • Powstały wywar sklaruj, dodając pianę ubitą z białek i łyżkę soku z cytryny.
  • Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • Garnek odstaw na bok i poczekaj, aż wywar się sklaruje.
  • Zbierz pianę (szumy) i przecedź przez gazę.
  • Dodaj żelatynę i odstaw do ostudzenia.
  • Półmiski opłucz zimną wodą, wlej po łyżce galarety i wsyp po trochu groszku, jajka oraz pstrąga.
  • Zalej galaretą tak, by przykryła rybę i warzywa, i odstaw do stężenia. Gotowe.

Pstrąg w sezamie – idealna potrawa dla dzieci na święta

Chrupiące kęski pstrąga w sezamie można podawać z sosami chili, tajskim lub słodko-kwaśnym. Idealnie nadadzą się na świąteczny posiłek dla dzieci, które nie lubią tradycyjnych rybnych potraw.

Potrzebujesz:

  • frytkownicy lub głębokiego garnka.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 filety z pstrąga,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g sezamu,
  • natka pietruszki,
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • 100 ml oleju,
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku).

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Sposób przygotowania:

  • Filety z pstrąga oczyść i usuń z nich ości.
  • Pokrój je w paski, przypraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Mąkę wymieszaj z jajkiem i szczyptą wody, tak by powstało gęste ciasto.
  • Pstrąga maczaj w cieście i obtaczaj w sezamie wymieszanym z migdałami.
  • Olej rozgrzej w garnku lub we frytkownicy.
  • Kawałki pstrąga smaż na złoty kolor.
  • Usmażone kęski posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama