Powidła śliwkowe w wersji dietetycznej możesz przygotować z pieczonych kilka godzin w piekarniku wydrylowanych owoców bez dodatku cukru, wody czy syropu. Powidła śliwkowe z czekoladą i kakao smaż z cynamonem – zgęstnieją szybciej dzięki tartemu jabłku.

Reklama

Słodkie powidła śliwkowe z węgierek smakują najlepiej ze świeżym pieczywem, jako naleśnikowy farsz lub słodki dip do kawałków zimnego mięsa.

Przepis na dietetyczne powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru

Aromatyczne powidła śliwkowe rozprowadzone na gorącym omlecie usmażonym na maśle to istne niebo w gębie. Piecz z nimi ciasta drożdżowe, przyrządzaj owsianki, lodowe desery z bitą śmietaną czy mieszaj z podgrzaną gorzką czekoladą z odrobiną wanilii.

Zobacz także

Rada: jeśli obawiasz się, że powidła śliwkowe bez cukru mogą smakować mało wyraziście, w momencie otwierania słoiczka miej w spiżarni cynamon, sproszkowane goździki bądź imbir. Dodasz szczyptę w razie potrzeby i wymieszasz ze śliwkami już w potrawie lub w całym słoiczku.

Składniki (na 5-6 średnich słoików):

  • 3 kilogramy wydrylowanych i przepołowionych, dojrzałych, bardzo słodkich śliwek (np. węgierek).

Czas przygotowania: przygotowanie około 30 minut + około 3 godziny pieczenia (bez czasu stygnięcia)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
  • Ułóż połówki śliwek dość ściśle w dużym garnku żeliwnym bez plastikowego uchwytu.
  • Wstaw garnek do piekarnika i piecz owoce przy otwartych drzwiczkach około 30 minut dopóki nie puszczą soku.
  • Obniż temperaturę do 160° Celsjusza i piecz śliwki kolejne półtorej godziny z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
  • Wyłącz piekarnik i przemieszaj dokładnie śliwki.
  • Przykryj garnek i zostaw śliwki w zamkniętym piekarniku na dobę.
  • Zdejmij pokrywkę z garnka i nagrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
  • Praż śliwki przy uchylonych drzwiczkach kilkadziesiąt minut, aż powidła zgęstnieją.
  • Przelej je do wyparzonych słoików (nie zapomnij wyparzyć także pokrywek) i studź pod kocem.

Przepis na słodkie powidła śliwkowe z czekoladą

Nie ma potrzeby pasteryzowania domowych przetworów, gdy po ich przestudzeniu zaobserwujesz lekkie wklęśnięcie pokrywki na słoiku. Po otwarciu przechowuj powidła w lodówce do tygodnia.

Rada: śliwkowa Nutella znacznie szybciej zgęstnieje, jeśli dodasz do niej zawierające pektynę jabłka.

Składniki (na 4 średnie słoiki):

Czas przygotowania: 2 godziny (bez czasu studzenia i ewentualnej pasteryzacji)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Kilka godzin przed przyrządzaniem powideł wypraż słoiki w nagrzanym do 220° Celsjusza piekarniku.
  • Włóż śliwki do garnka o dużej średnicy i grubym dnie.
  • Zasyp je cukrem i smaż na niewielkim ogniu około godzinę, często mieszając.
  • Dodaj starte jabłko, cynamon i smaż pół godziny.
  • Gdy powidła już wystarczająco zgęstnieją, dodaj do garnka pokuszoną czekoladę oraz kakao.
  • Zagotuj słodką masę i gorącą przelewaj do słoiczków.
  • Mocno zakręć, postaw do góry dnem i ostudź.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama