Potrawka z kurczaka to szybkie i proste danie, które możesz przygotować nawet kilka godzin przed obiadem (odgrzanie nie psuje smaku), lub zjeść od razu po ugotowaniu. Potrawka z kurczaka z dodatkiem ryżu to sycący, wartościowy posiłek.

Reklama

Rada:

  • Ryż biały możesz zastąpić ryżem brązowym, który ma więcej błonnika. Ryż brązowy gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, wybierz pierś, natomiast jeżeli zależy ci na przyswojeniu żelaza, lepszym wyborem będzie udko (zawiera prawie dwa razy więcej żelaza niż filet).

Składniki:

Zobacz także
  • 2 udka z kurczaka,
  • 0,5 kg marchwi,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1 szklanka groszku z puszki lub mrożonego,
  • 100 gramów suchego ryżu białego,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 ziarna pieprzu ziarnistego,
  • wegeta,
  • sól,
  • zielona pietruszka.

Czas przygotowania: 80 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Udka z kurczaka dokładnie umyj.

2. Mięso podziel na mniejsze kawałki.

3. Udka włóż do garnka i zalej dwoma szklankami zimnej wody.

4. Do wody z mięsem dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty.

5. Do wywaru dodaj odcedzony groszek.

6. Marchew, pora i pietruszkę pokrój w talarki.

7. Pokrojone warzywa wrzuć do wywaru.

8. Mięso i warzywa gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.

9. Ryż wrzuć na gotującą się, osoloną wodę.

10. Gotuj ryż pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut (do czasu aż będzie miękki).

11. Ugotowany ryż odcedź, połóż na talerzu i przykryj (aby nie tracił ciepła).

12. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je i odcedź.

13. Ugotowane mięso przykryj pokrywką, żeby nie wyschło.

14. Roztop masło na patelni.

15. Do masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj.

16. Jeśli mąka nie tworzy grudek, wlej śmietanę.

17. Zasmażkę wlej do wywaru.

18. Przypraw wywar wegetą i solą do smaku.

19. Danie przełóż na talerz.

20. Posiekaj zieloną pietruszkę i posyp nią danie.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama