Placki ziemniaczane
Pixabay/Taken/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Przepis na placki z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane
Pixabay/Taken/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Placki ziemniaczane z sosem są inspirowane plackami po węgiersku z gulaszem. U nas ta tradycyjna potrawa z ziemniaków podawana jest najczęściej z kwaśną śmietaną lub cukrem, choć w niektórych regionach Polski wariant z sosem – pieczarkowym, pomidorowym czy śmietanowym – jest równie popularny. Za smak placków odpowiada przede wszystkim ciasto ziemniaczane – musi być wilgotne, pulchne i niezbyt gęste. Jednak to sos do placków ziemniaczanych wybija się w daniu na pierwszy plan – wpływa nie tylko na smak, ale także na wygląd placków na talerzu, dlatego powinien być dopracowany do perfekcji.

 

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej lub oliwa do smażenia.

 

Składniki na sos:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżeczka majeranku, koperku lub innych ziół,
  • szczypta soli i pieprzu.
     

Sposób przygotowania placków:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, a potem zetrzyj je na tartce o małych oczkach.
2. Odlej z naczynia nadmiar soku.
3. Dodaj mąkę, jajko, pieprz i sól, a następnie dokładnie rozmieszaj. Jeśli ciasto dalej będzie rzadkie, możesz dodać jeszcze trochę mąki. Wystrzegaj się jednak nadmiernego zagęszczania, bo placki będą gumowate i stracą smak ziemniaków. Masa musi być wilgotna i puszysta.
4. Smaż placki na głębokim oleju z obydwu stron. Kładź je dopiero na mocno rozgrzaną patelnię, by nie pochłonęły całego tłuszczu. Uważaj, żeby ich za bardzo nie przypiec, aby nie były gorzkie. Kolor brązowo-czarny świadczy o tym, że zostały przetrzymane na patelni. Idealnie wypieczone placki ziemniaczane powinny być złotobrązowe.
5. Po usmażeniu placki wykładaj na grubą warstwę ręcznika papierowego, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

 

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle.
2. Dodaj umyte i pokrojone na drobno pieczarki (mogą być plasterki lub ósemki).
3. Śmietanę dokładnie rozmieszaj z mąką i kilkoma łyżkami gorącej wody z pieczarek. Tak zahartowaną dodaj do sosu, mieszając go aż do zgęstnienia.
4. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
 

Placki ziemniaczane polej sosem. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Kto pierwszy powiedział "kocham"? Oliwia czy Łukasz ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia"? Zdradzili, jak wyglądała ta wyjątkowa chwila

zobacz 01:32