Placki z maślanki pochodzą z kuchni rosyjskiej i są doskonałym pomysłem na niedzielny deser. Placuszki są przepyszne, lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach.

Reklama

Placki z maślanką - jak zrobić?

Placki z maślanką nie są trudne do wykonania. Jeśli nie masz pomysłu na przepyszny deser przygotuj placuszki z poniższego przepisu.

Składniki:

  • maślanka (500 ml),
  • jajka (2),
  • sól (1 łyżeczka),
  • soda (1 łyżeczka),
  • cukier (2 łyżki),
  • mąka pszenna (2 szklanki),
  • olej,
  • cukier puder,
  • wybrany dżem owocowy.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Maślankę przelej do głębokiej misy, po czym dodaj do niej jajka, cukier, sól i sodę. Całość miksuj, dodając powoli dwie szklanki mąki. Pamiętaj, że ciasto nie powinno być zbyt gęste, a jeśli jest dodaj do niego jeszcze odrobinę maślanki i ponownie wymieszaj. Następnie rozrobione ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dokładnie rozgrzej olej na patelni i smaż średniej wielkości placki na złocisty kolor z obu stron. Placki podawaj od razu po usmażeniu w połączeniu z cukrem pudrem i wybranym dżemem.

Zobacz także

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama