Pasztet w formie
©Kamila Cyganek/Fotolia

Idealny pomysł na ciekawy dodatek do pieczywa lub zdrową warzywną przekąskę. Pasztet z selera – przepis łatwy i superszybki.

 

Seler jest warzywem, którego wiele osób nie docenia. Jego intensywny, lekko orzechowy smak nie wszystkim, niestety, przypada do gustu. Szkoda, ponieważ to warzywo ma mnóstwo cennych dla organizmu substancji odżywczych. Seler jest niskokaloryczny i po upieczeniu bardzo neutralny w smaku.

Pasztet z selera i pestek – przepis

Czas przygotowania: 35-40 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 1 duży seler lub 2 mniejsze,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • pół szklanki pestek słonecznika,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5-7 łyżek oleju do smażenia np. rzepakowego,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego.
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta chilli.

Przygotowanie:

1. Seler umyj i obierz pokrój w drobną kostkę i wrzuć na gotującą się osoloną wodę – im drobniej go pokroisz tym szybciej się ugotuje.

2. Cebulę pokrój drobno i usmaż na złoto na oleju pod koniec smażenia dodając sól, zioła i czosnek.

3. Odlej wodę z selera ale nie do końca. Zostaw na dnie około 0,5 cm. Wsyp płatki owsiane.

4. Dodaj cebulę z olejem, na którym się smażyła, pestki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zblenduj na gładką masę.

5. Przełóż całość do wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi blaszki.

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni.

6. Piecz około 30 minut do czasu aż wierzch się zarumieni.

 

Podany tu przepis na pasztet z selera jest bardzo prosty i tani. Świetnie smakuje na kanapce z ogórkiem kiszonym, z sałatką z kapusty pekińskiej lub jedzony widelcem prosto z blaszki. Palce lizać!

 

Smacznego!