©robert6666/Fotolia

Pasta z tuńczyka oraz zielonych i czarnych oliwek: 3 łatwe przepisy na pasty do kanapek

©robert6666/Fotolia

Przygotowując pastę z oliwek warto mieć w domu blender. Zmiksuje on składniki na gładką masę, którą będzie można łatwo rozsmarować na kanapkach. Pasta z tuńczyka najlepiej smakuje z dodatkiem jajka na twardo, cebuli pokrojonej w kostkę i jogurtu naturalnego.

 

Pasty do kanapek można jeść od razu po przygotowaniu lub odstawić na 20 minut do lodówki. Najlepiej smakują z bagietką. Pieczywo można wcześniej wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza) na 10 minut. Bagietka będzie wtedy chrupiąca.

Pasta z tuńczyka i cebuli, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 gramów),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć majonezu),
  • 1/4 cebuli,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz wodę z puszki.
  • Tuńczyka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Ugotuj jajko na twardo, obierz, pokrój na mniejsze części i włóż do miski.
  • Dodaje cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Pastę możesz posypać szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Pasta z zielonych oliwek, cytryny i pietruszki, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 100 gramów zielonych oliwek (1 szklanka),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej oliwę do miski.
  • Dodaj oliwki, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i zmiksuj wszystko blenderem.
  • Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

 

Smacznego!

Pasta z czarnych oliwek i kaparów, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 100 gramów czarnych oliwek (1 szklanka),
  • 3 łyżki kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy (np. stołowej lub sarepskiej),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej oliwę do miski.
  • Dodaj oliwki, kapary, musztardę i czosnek.
  • Zmiksuj całość blenderem.
  • Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Jak mieszka Agnieszka Kaczorowska? Pokój Emilki przepiękny, ale spójrzcie na sypialnię!

zobacz 01:31