Szklanka z napojem
©nblxer/Fotolia

Cold brew czyli zimne parzenie – przepis na mrożoną herbatę

Szklanka z napojem
©nblxer/Fotolia

Mrożona herbata to orzeźwiający napój, szczególnie ceniony latem. Przyrządzana na zimno herbata ma swoje korzenie w USA. Podczas odbywającego się w wyjątkowo upalny dzień festiwalu herbaty jeden z wystawców wpadł na pomysł, aby podać herbatę z lodem. Taki napój szybko zdobył uznanie i obecnie jest popularny na całym świecie. Istnieje wiele odmian mrożonej herbaty, takich jak np. bubble tea, owocowe herbaty z kruszonym lodem lub herbaciane smootie z ziołami i aromatycznymi przyprawami.

Cold brew – czyli zimne parzenie

Zimne parzenie polega na zalaniu suszu wodą zimną, lodowatą lub zasypaniu lodem. Pojęcie cold brew jest używane przez baristów w odniesieniu do kawy, jednak w przypadku herbaty ma ono takie samo znaczenie. Zimne parzenie powoduje, że większość garbników zostaje w liściach, co powoduje, że herbata pochodząca z cold brew nie jest gorzka, i zawiera mniej kofeiny niż ta parzona na ciepło. Napar zachowuje o wiele więcej witamin, które giną w wysokich temperaturach. Dzięki przygotowaniu w ten sposób znanych nam napojów możemy wydobyć z nich nowy, niecodzienny smak i aromat.

 

Zimne parzenie możemy też stosować do owocowych – niezawierających herbaty – mieszanek, np. z kwiatów papai czy hibiskusa.

Jakie herbaty można parzyć na zimno

Każdą herbatę można parzyć na zimno. Doskonała do tego jest szczególnie yerba mate, która w wyniku zalania jej zimną wodą nie traci swoich pobudzających właściwości. Z powodzeniem możemy wykorzystywać do cold brew herbaty czarne, żółte, zielone, czerwone, rooibos, białe – zarówno czyste jak i aromatyzowane. Najlepiej, aby były to herbaty sypane – liściaste.

Mrożona herbata metodą cold brew

Czas przygotowania: 10 minut + plus chłodzenie i parzenie – min. 2h

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki herbaty zielonej liściastej,
  • 1 litr filtrowanej wody,
  • 5-10 liści świeżej mięty,
  • lód w kostkach lub kruszony,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

1. Herbatę wsyp do naczynia np. dzbanka, zalej zimną wodą i wstaw na minimum dwie godziny (a nawet na całą noc) do lodówki.

Możesz też najpierw zaparzyć herbatę ciepłą wodą (krótkie parzenie), uzyskany napar wypić i dopiero teraz zalać rozwinięte już liście zimną wodą.

2. Limonkę wyparz wrzątkiem. Zroluj na blacie w celu wydobycia z niej większej ilości soku. Przekrój na pół – jedna połowę pokrój na plastry, a z drugiej wyciśnij sok.

3. Przecedź herbatę, dodaj sok z limonki, plastry limonki, miętę, miód, imbir, lód i dokładnie wszystko wymieszaj.

Zielona herbata wykazuje właściwości wychładzające organizm dlatego jest szczególnie polecana w upalne dni.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy napoje
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58