Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Nie masz czasu na przygotowanie pracochłonnych mazurków? Nie lubisz słodkich, ociekających lukrem tradycyjnych wielkanocnych przysmaków? Mamy coś dla ciebie! Kruchy spód, delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego. A do tego ten mazurek nie wymaga pieczenia! 

 

Mazurek z masłem orzechowym

 

spód

300 g kruchych ciastek

150 g masła

50 g masła orzechowego 

 

masa

200 g śmietany 36% 

100 g masła orzechowego

łyżka cukru pudru

 

dekoracja

czekoladowe jajka

 

Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka miksujemy, wlewamy do nich masło i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę. Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy formę. Dokładnie całość dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i delikatnie mieszamy całość do uzyskania kremu (jeśli masło orzechowe jest bardzo gęste, warto je najpierw zmiksować i dodawać śmietanę partiami, aby krem się nie zważył). Przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy czekoladowymi jajkami. 

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

Mazurek z masłem orzechowym

Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Więcej na temat wielkanoc Paweł Płaczek ciasto