sałatka tabuli
©KNSTUDIOS/Fotolia

Sałatka Tabbouleh jest warzywną sałatką, popularną w Libanie i Syrii. Jest połączeniem kaszy kuskus, świeżych warzyw i cytrusów. Smaku i orientalnego aromatu sałatce dodają mięta i natka pietruszki. Sałatka tabuleh nadaje się jako dodatek do mięsa z grilla oraz jako zdrowa, samodzielna potrawa. W Polsce nie jest zbyt znana, jednak to się zmienia – zyskuje coraz szersze grono sympatyków.

Przepis na sałatkę tabuleh

Składniki na sałatkę tabuleh

  • 250 g kaszy kuskus (nie gotować),
  • 250 g pomidorów,
  • cebula (może być ze szczypiorkiem),
  • ćwierć ogórka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanej mięty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania sałatki tabuleh

  1. Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż powiększy swoją objętość. Trzeba pamiętać, aby umieścić kuskus w dużej misce, ponieważ kasza zwiększa swą objętość wielokrotnie. 
  2. Po napęcznieniu kaszy odlać pozostałą wodę. 
  3. Do kaszy dodać posiekaną miętę, pietruszkę i opcjonalnie szczypiorek. Wymieszać. 
  4. Następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę ogórek oraz paprykę i ponownie wymieszać. 
  5. Z posiekanego albo wyciśniętego w prasce czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw utworzyć sos, a następnie wlać go do wymieszanych składników. 
  6. Sałatka nadaje się do podania od razu po przyrządzeniu. W Libanie sałatkę tabuli podaje się w towarzystwie pokrojonej na ćwiartki limonki oraz liści sałaty rzymskiej.