Party.pl

fiszka orange Advertisement


buteleczki z nalewką z głogu
© chamillew/Fotolia.com

Głogowa nalewka na sercowe problemy

buteleczki z nalewką z głogu
© chamillew/Fotolia.com

Nalewka głogowa to przyjemny i smaczny sposób leczenia dolegliwości związanych ze schorzeniami układu krążenia. Aby mieć pewność, że nalewka zawiera wyłącznie zdrowe owoce, najlepiej przyrządzić ją samemu.

 

Przepis na nalewkę z głogu nie jest skomplikowany. W sam raz dla osób, które nigdy nie robiły samodzielnie nalewki oraz dla tych którzy cenią sobie prostotę wykonania przy jednoczesnym uzyskaniu wartościowego pod względem leczniczym preparatu.

Nalewka głogowa – właściwości lecznicze

Oprócz wspomnianego korzystnego wpływu głogu na serce, należy pamiętać, że posiada on wiele innych zalet. Picie nalewki głogowej to terapia przy nadciśnieniu oraz podwyższonym poziomie cholesterolu. Głóg jest też bogatym źródłem antyoksydantów, czyli substancji niszczących wolne rodniki, odpowiedzialnych za procesy degeneracyjne oraz szybsze starzenie się organizmu.

Nalewka głogowa – przepis

Do sporządzenia nalewki z głogu warto użyć przemarzniętych owoców, dzięki czemu będzie ona smaczniejsza a składniki odżywcze bardziej skoncentrowane. Głóg można kupić na targu lub zerwać samemu. Ważne by krzewy rosły z dala od ruchliwych dróg i miejskich zanieczyszczeń, a owoce były dojrzałe.

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, najlepiej przemarzniętych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody.
  • Po dwóch tygodniach potrzebne będą następujące składniki na syrop:
  • 3 szklanki wody,
  •  skórka otarta z 1 cytryny,
  • 50 dkg cukru,
  • 6-10 goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie przepłucz owoce usuwając wszystkie gałązki i listki. Wsyp je do dużego najlepiej pięciolitrowego szklanego słoja.

2. Wymieszaj spirytus ze szklanką wody i zalej nim głóg.

3. Zamknij szczelnie słój z głogiem i spirytusem, odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie i codziennie nim potrząsaj, aby owoce mieszały się z płynem.

4. Po tym czasie przygotuj syrop: zagotuj 3 szklanki wody z cukrem, goździkami, cynamonem i skórką z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut zdejmując tworzącą się pianę.

5. Połącz otrzymany (wystudzony) syrop ze zlanym znad głogu spirytusem, w ten sposób, aby wlewać alkohol do syropu ciągle mieszając.

6. Tak otrzymany płyn zamknij szczelnie w słoju i odstaw na 3 dni w chłodne i zacienione miejsce.

7. Po 3 dniach przecedź, wlej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 do 6 miesięcy.

 

Każda nalewka wymaga czasu, tutaj warto kierować się zasadą – im dłużej tym lepiej. Gdy nalewka jest gotowa należy ją stosować z umiarem, ponieważ jest to mocny alkohol. Najlepiej pić 1-2 łyżeczki nalewki głogowej dziennie po posiłku.

 

Przeładuj

Tadeusz Seibert komentuje zniknięcie Margaret ze sceny. Zdradził prawdziwe powody?

zobacz 00:34