Danie z kawałkami mięsa z kurczaka na talerzu
© Alp Aksoy/Adobe Stock

Kurczak po czerkiesku to soczyste filety podane z orzechowym sosem przygotowywanym na bazie masła klarowanego, orzechów włoskich i czosnku, zagęszczonym dodatkowo kromką chleba. Danie jest sycące i wyjątkowo aromatycznie. Sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad, jak i kolację. Kurczak po czerkiesku doskonale smakuje podany z ryżem i oprószony drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Masło ghee użyte w przepisie ma lekko orzechowy smak, dlatego doskonale podkreśla smak sosu. Klarowane masło można zrobić samodzielnie, wykorzystując do tego zwykłe masło roślinne, sitko, kawałek gazy oraz garnek o grubym dnie. Ghee uważane jest, zwłaszcza w medycynie ajurwedyjskiej, jako środek odmładzający, o właściwościach antynowotworowych oraz poprawiających pamięć.

 

Przepis na kurczaka po czerkiesku, krok po kroku

 

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 filety z kurczaka,
  • 500 ml bulionu warzywno-drobiowego https://party.pl/porady/dom/kuchnia/przepis-na-domowy-bulion-warzywny-jako-przyprawa-do-potraw-109413-r1/ ,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Składniki na sos orzechowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 kromki chleba (najlepiej wczorajszego),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • 1 szklanka obranych włoskich orzechów.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz, pozbądź się błonek.
  • Mięso przełóż do patelni, zalej warzywno-drobiowym bulionem i doprowadź go do wrzenia.
  • Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Ugotowane filety z kurczaka odłóż na talerz.
  • Odlej pół ostudzonego wywaru z patelni i dodaj do niego 2 kromki chleba (bez skórek), następnie odciśnij i odłóż na bok.
  • Na czystej patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smaż, aż zeszki się.
  • Na patelnię dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz do smaku.
  • Smaż całość przez chwilę, aby przyprawy wymieszały się ze sobą i odstaw z ognia.
  • Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze.
  • Do orzechów dodaj pozostały bulion z patelni, chleb oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  • Zmiksuj całość.
  • Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie podsmaż na patelni, aby się ociepliły.
  • Mięso podawaj polane gorącym sosem.
  • Do ozdoby możesz wykorzystać kilka orzechów włoskich i garść drobno posiekanej natki pietruszki.
  • Danie najlepiej smakuje podane z białym ryżem.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat obiady orzechy kurczak