Smaczne krokiety z cukinią, podane z warzywną sałatką.
©noirchocolate/stock.adobe.com

Pomysł na obiad: przepis na krokiety z farszem z cukinii i twarogu

Smaczne krokiety z cukinią, podane z warzywną sałatką.
©noirchocolate/stock.adobe.com

Chrupiące krokiety z nadzieniem na bazie cukinii i twarogu to pomysł na obiad lub kolację. Smak farszu podkreśli podsmażona cebula i czosnek, z kolei ciasto na naleśniki będzie bardziej puszyste, gdy do jego składników doda się wodę gazowaną.

 

Krokiety będą miały lepszy i bardziej delikatny smak, jeżeli zostaną przygotowane na bazie masła klarowanego (ghee). Klarowanie to proces oczyszczania masła z białka, czego efektem jest czysty tłuszcz, które idealnie sprawdza się, nie tylko do smażenia naleśników, ale pączków, omletów, a także tworzenia różnego rodzaju sosów.

 

Nadziewane krokiety - przepis, krok po kroku

 

Ciasto naleśnikowe z farszem twarogowym to odmiana tradycyjnego przepisu na krokiety z mięsem. Danie to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli część domowników jest wegetarianami.

 

Potrzebujesz:

  • patelni do smażenia naleśników,
  • miksera,
  • tarki o grubych oczkach.

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • ⅓ łyżeczki soli.

 

Składniki na krokiety:

  • 3 cukinie,
  • 250 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło klarowane,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj ciasto na naleśniki: ubij całe jajka z odrobiną soli.
  • Dodaj mąkę, wodę oraz mleko i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto naleśnikowe powinno mieć lekką konsystencję (po podniesieniu łyżki pionowo, powinno lekko spływać, ale jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki).
  • Smaż naleśniki na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem.
  • Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę i podgrzej na patelni, aż cebula się zeszkli.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
  • Na patelnię przełóż twaróg, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku i delikatnie mieszaj, aż składniki dokładnie połączą się ze sobą.
  • Faszeruj naleśniki przygotowanym nadzieniem, a gotowe krokiety podgrzej przed podaniem na klarowanym maśle, aż ich skórka będzie miała złocisty, zarumieniony kolor.

 

Smacznego!

 

Krokiety z farszem najlepiej smakują podane na ciepło, np. na liściu świeżej sałaty bądź posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Więcej na temat warzywa przepisy obiady
Przeładuj

"Hotel Paradise": Kto odpadł za szybko? Klaudia El Dursi zdradza, kogo jest jej najbardziej szkoda

zobacz 01:10