Karp w migdałach jest znakomitym pomysłem na wigilijny stół, ale nie tylko. Ryba doskonale nadaje się na wczesną kolację czy obiad. Potrawę najlepiej podawać z sosem z czerwonego, wytrawnego wina i rodzynkami.

Reklama

Karp w migdałach - sprawdzony przepis

Składniki:

  • 800-1000 g karpia,
  • 70 g płatków migdałów,
  • 2-3 jajka,
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

1. Płaty karpia dokładnie umyj i osusz. Pamiętaj, by wyciąć płetwy, część ogonową i ości z części brzusznej. Każdy filet ryby pokrój na cztery kawałki, a resztki mięsa możesz skroić na mniejsze fragmenty i przełożyć do garnka.

2. Resztki ryby zalej zimną wodą (tak, by delikatnie przykryła rybę) i gotuj przez około 20-30 minut.

Zobacz także

3. Pozostałe filety karpia natrzyj dokładnie solą, pieprzem i skórką od cytryny, po czym odstaw na kilka minut.

4. Przygotuj trzy talerze. W jednym rozbij i wymieszaj jajka, do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego płatki migdałowe. Kawałki ryby obtocz z dwóch stron w mące, a od strony mięsa jeszcze w jajku i migdałach.

5. Tak przygotowaną rybę umieść na rozgrzanej patelni i zacznij smażyć do osiągnięcia złocistego koloru. Pod koniec przenieś ją do szklanego naczynia.

Sos do karpia

Składniki:

  • cukier,
  • rodzynki,
  • śmietanka 30%,
  • wino czerwone wytrawne (150 ml),
  • masło zamrożone (60 g).

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wcześniej gotowany bulion rybny odcedź i zagotuj ponownie, zmniejszając jego objętość o połowę.

2. Na patelnię (na tę samą, na której smażyłeś karpia) dodaj rodzynki i cukier. Smaż do czasu, aż cukier zamieni się w złoty karmel i zalej czerwonym winem. Całość dokładnie wymieszaj i odczekaj chwilę aż karmel się rozpuści, a rodzynki zmiękną.

3. Do powstałego sosu dodaj odrobinę skórki z cytryny i wcześniej przygotowany bulion. Następnie do polewy dodaj śmietankę, poczekaj aż się zagotuje po czym dołóż kawałeczek zamrożonego masła. Chwilkę odczekaj, by sos odparował a śmietanka nie ścięła się, po czym do smaku dopraw solą i sokiem z cytryny.

4. Na talerze wyłóż sos i ułóż na nim kawałki karpia. Podawaj z rodzynkami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama