Kawałek pieczonej gęsiny.
©karepa/Fotolia

Przepis na pyszną gęś po staropolsku z boczkiem – niedzielny obiad w oryginalnym wydaniu

Kawałek pieczonej gęsiny.
©karepa/Fotolia

Gęś po staropolsku smakuje wyśmienicie nadziewana cebulą, kapustą z dodatkiem smażonego boczku. Wymaga jednak długiego pieczenia przez kilka godzin.

 

Gęś bogata jest w kwasy omega-3 i omega-6 niezbędne do prawidłowego działania mięśnia sercowego. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. Mięso gęsi zawiera również duże ilości białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy A, E i B. Gęsina pozytywnie wpływa na samopoczucie i chroni przed zaburzeniami nastroju. Wytopiony z niej smalec stosuje się w przypadku infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia i bólu stawów.

Gęś po staropolsku

Gęsinę, którą przygotowuje się po staropolsku, należy natrzeć majerankiem, nadziać boczkiem, kapustą, czosnkiem oraz cebulą. Jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Idealnie nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad.

 

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • masło (do smażenia),
  • 1 cała gęś,
  • majeranek (do smaku),
  • 250 ml bulionu.

 

Czas przygotowania: 2 godziny marynowania + około 360 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Na każdy kilogram gęsi przypada jedna godzina pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś natrzyj solą i majerankiem, z wierzchu oraz w środku.
  • Odstaw ją na 2 godziny do lodówki.
  • Opłukaną kapustę zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i smaż boczek.
  • Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę.
  • Dodaj czosnek.
  • Duś wszystko, aż zmięknie.
  • Odcedź kapustę.
  • Wrzuć ją na patelnie i duś ze boczkiem i warzywami przez ok 20 minut.
  • Gotowym farszem nadziej gęś.
  • Wierzch gęsi obłóż plastrami boczku.
  • Całość wstaw do brytfanny.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz gęś przez około 3 godziny.
  • Gdy plastry boczku się zarumienią, zdejmij je, a gęś podlej bulionem. Gotowe.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady kolacje gęś
Przeładuj

"Ślub od pierwszego wejrzenia": Dzień przed ślubem były partner pisał do Agnieszki. Co na to Wojtek?!

zobacz 02:40