Kawałek pieczonej gęsiny.
©karepa/Fotolia

Przepis na pyszną gęś po staropolsku z boczkiem – niedzielny obiad w oryginalnym wydaniu

Kawałek pieczonej gęsiny.
©karepa/Fotolia

Gęś po staropolsku smakuje wyśmienicie nadziewana cebulą, kapustą z dodatkiem smażonego boczku. Wymaga jednak długiego pieczenia przez kilka godzin.

 

Gęś bogata jest w kwasy omega-3 i omega-6 niezbędne do prawidłowego działania mięśnia sercowego. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. Mięso gęsi zawiera również duże ilości białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy A, E i B. Gęsina pozytywnie wpływa na samopoczucie i chroni przed zaburzeniami nastroju. Wytopiony z niej smalec stosuje się w przypadku infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienia i bólu stawów.

Gęś po staropolsku

Gęsinę, którą przygotowuje się po staropolsku, należy natrzeć majerankiem, nadziać boczkiem, kapustą, czosnkiem oraz cebulą. Jest niesamowicie aromatyczna i soczysta. Idealnie nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad.

 

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • masło (do smażenia),
  • 1 cała gęś,
  • majeranek (do smaku),
  • 250 ml bulionu.

 

Czas przygotowania: 2 godziny marynowania + około 360 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Na każdy kilogram gęsi przypada jedna godzina pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś natrzyj solą i majerankiem, z wierzchu oraz w środku.
  • Odstaw ją na 2 godziny do lodówki.
  • Opłukaną kapustę zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i smaż boczek.
  • Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę.
  • Dodaj czosnek.
  • Duś wszystko, aż zmięknie.
  • Odcedź kapustę.
  • Wrzuć ją na patelnie i duś ze boczkiem i warzywami przez ok 20 minut.
  • Gotowym farszem nadziej gęś.
  • Wierzch gęsi obłóż plastrami boczku.
  • Całość wstaw do brytfanny.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz gęś przez około 3 godziny.
  • Gdy plastry boczku się zarumienią, zdejmij je, a gęś podlej bulionem. Gotowe.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady kolacje gęś
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43