Naleśniki ze szpinakiem
©teressa/Fotolia

Farsz do naleśników na słono: czerwony i zielony – 2 sprawdzone i szybkie przepisy

Naleśniki ze szpinakiem
©teressa/Fotolia

Farsz do naleśników na słono w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym – to sposób na szybki, dekoracyjny i bardzo smaczny obiad.

Farsz do naleśników na słono – zielony – szpinak z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 10 – 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki (na około 10 naleśników):

  • pół opakowania – około 250 g - mrożonego szpinaku np. w brykietach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 pomidorów suszonych w oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Szpinak wrzuć do rondelka, dodaj łyżkę oliwy spod pomidorów, sól. Smaż na wolnym ogniu, często mieszając.

2. Po około 5 minutach dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek.

3. Smaż wszystko około 10 minut, aż woda ze szpinaku całkiem odparuje.

4. Smaruj naleśniki farszem zawijając w krokiety. Najlepiej smakują obsmażone na oleju na złoto.

Farsz do naleśników na słono - czerwony – soczewica z chilli

Czas przygotowania: 30 – 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki (na około 10 naleśników):

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej + 2 szklanki wody do gotowania,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • szczypta sproszkowanego chilli,
  • świeża bazylia lub natka pietruszki – opcjonalnie,
  • olej do smażenia,sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na 2 łyżkach oleju, pod koniec – czyli po około 10 minutach – dodaj paprykę i sól.

2. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dobrze mieszaj, aby woda odparowała.

3. Do soczewicy dodaj usmażoną na złoto cebulę i chilli, dokładnie wymieszaj.

4. Smaruj naleśniki, możesz przed zawinięciem posypać każdy świeżą bazylią lub natką.

Tak samo jak w przypadku zielonego farszu, czerwony również najlepiej smakuje w krokietach podsmażonych na złoto.

Aby naleśniki smacznie prezentowały się po podaniu, najlepiej pokroić je na kawałki i ułożyć na talerzu w towarzystwie sałatki z roszponki, kukurydzy, pomidorów i sosu winegret.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady kolacje
Przeładuj

Sylwia Madeńska i Mikołaj Jędruszczak rozstali się, a jak wspominają początek znajomości? „Ty mi mówiłaś fejkowe informacje…”

zobacz 01:33