Dżem z gruszek nie jest popularny w kuchni, tak jak same owoce. A szkoda, ponieważ gruszki idealnie nadają się do tego rodzaju przetworów. W towarzystwie wanilii, cynamonu lub pomarańczy wypadają znakomicie, tworząc pełną aromatów i słodkiego miodowego zapachu kompozycję. Dżem z gruszek można wykorzystać tradycyjnie – jako smarowidło do chleba lub nieco oryginalnie – do pieczenia warzyw i jako dodatek do różnego rodzaju serów.

Reklama

Do konfitur, musów i dżemów z gruszek najlepiej używać bardzo dojrzałych a nawet przejrzałych owoców. Dzięki temu można dodawać minimalną ilość cukru. Najlepsze odmiany to Lukasówka, Konferencja, Gruszka Azjatycka oraz Generał Leclerc.

Przepis na dżem z gruszek – wersja tradycyjna

Czas przygotowania: 30-45 minut

Stopień trudności: łatwy

Zobacz także

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych i bardzo słodkich gruszek,
  • 10 łyżek cukru – opcjonalnie,
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • sok z 1 cytryny – który dzięki wysokiej zawartości pektyn naturalnie zagęści dżem.

Sposób przygotowania:

1. Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

2. Do wysokiego rondelka wsyp pokruszoną laskę wanilii lub cukier waniliowy, dodaj sok z cytryny i jeżeli dodajesz – cukier. Dodaj gruszki.

3. Gotuj na minimalnym ogniu ciągle mieszając. Gdy dżem uzyska pożądaną konsystencję zdejmij rondelek z ognia i przełóż dżem do wysterylizowanych wcześniej (najlepiej w piekarniku) słoików.

Przepis na dżem z gruszek z pomarańczą i imbirem

Czas przygotowania: 30-45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2-4 goździki,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Gruszki umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.

2. Cytrynę wymieszaj z cytrynową skórką i startym drobno imbirem i zasyp nim owoce polewając sokiem z cytryny. Odstaw na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.

3. Po całonocnym macerowaniu zagotuj gruszki na małym ogniu dodając goździki i wanilię, cały czas mieszając. Jeżeli owoce nie puściły soku dolej odrobinę (maksymalnie pół szklanki) wody. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji.

4. Jeszcze gorący dżem gruszkowo-imbirowy przełóż do wysterylizowanych słoików.

Dżem gruszkowy doskonale smakuje jako smarowidło do pieczywa. Pysznie komponuje się również z naleśnikami i owocowymi deserami. Po dodaniu papryczki chilli będzie ciekawym dodatkiem do serów, pieczonych warzyw oraz potraw z grilla.

Jeżeli planujesz przechowywać dżem długo, np. kilka miesięcy – koniecznie go zapasteryzuj.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama