sos winegret w miseczce leżącej na desce
©bit24/Fotolia

Jak zrobić domowy sos winegret?

sos winegret w miseczce leżącej na desce
©bit24/Fotolia

Sos winegret (z języka francuskiego vinaigre znaczy ocet) to klasyczny sos do sałatek, a jego samodzielne przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo można eksperymentować ze smakiem i w zależności od przeznaczenia sosu można zrobić go w wersji tradycyjnej lub słodko-kwaśnej. Również dodatki (na przykład musztardę, czosnek, miód, zioła) do smaku można wybierać wedle własnego uznania. Bazą do sosu winegret jest oliwa, ocet, sól i pieprz.

Przepis na klasyczny sos winegret

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia najpierw wlej ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.
  • Składniki wymieszaj, aby sól się rozpuściła.
  • Następnie dodaj oliwę z oliwek (lub olej) i ponownie wymieszaj.
  • Na końcu dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis na słodko-kwaśny sos winegret (większa porcja)

Składniki:

  • 200 ml oliwy z oliwek (lub oleju),
  • 4 łyżki octu winnego (lub sok wyciśnięty z połowy cytryny),
  • miód (2 łyżeczki),
  • musztarda (2 łyżeczki),
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • W naczyniu najpierw umieść musztardę i miód i dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Następnie dodaj ocet (lub sok z cytryny) i ponownie wymieszaj składniki
  • Dodaj sól i pieprz do smaku, ponownie mieszając.
  • Na końcu powoli dolewaj oliwę lub olej. Konsystencja po wymieszaniu wszystkich składników powinna być jednolita.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki
Przeładuj

Anna Mucha w półfinale "Czaru Par"! "Małżeństwo to jest obóz przetrwania"

zobacz 00:30