domowe paluszki
©HandmadePictures/Fotolia

Żeby zrobić domowe słone paluszki potrzebna jest mąka, masło, woda, proszek do pieczenia i sól. Można eksperymentować z ich smakami dobierając różne przyprawy. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę czy do wieczornego seansu.

Przepis na domowe słone paluszki

Składniki:

  • mąka pszenna (200 gramów),
  • masło (100 gramów),
  • woda (50 mililitrów),
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki),
  • sól (1/2 łyżeczki),
  • do posypania: sól morska gruboziarnista.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski przesypać mąkę. Dodać sól i proszek do pieczenia i rozmieszać.
  • Dodać miękkie masło (pokrojone w cienkie listki).
  • Wyrabiać ciasto i powoli dolewać wodę. Wyrobione ciasto jest dość śliskie.
  • Rozłożyć na stole folię aluminiową i wsypać na nią sól morską.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Ciasto porwać i w dłoniach wałkować na kształt cienkich paluszków.
  • Paluszki delikatnie obtoczyć w soli morskiej i ułożyć na blasze jeden przy drugim.
  • Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170oC włożyć blachę i piec przez około 15 minut.

Smacznego!

 

Paluszki można dowolnie doprawiać: pieprzem ziołowym, ostrą papryką i czosnkiem, serem żółtym albo sezamem lub makiem. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem sosu czosnkowego.

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki