Mleko sojowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub pozostających na diecie wegańskiej. Domowe mleko sojowe ma lekko żółty kolor, jest gęste i znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, naleśników, deserów, smoothie, ciast itp. Ma neutralny smak, dlatego można go również wykorzystywać w wytrawnych daniach.

Reklama

Po domowej produkcji mleka sojowego pozostaje tzw. okara, czyli wytłoczyny z ziaren soi. Jest to produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia kotletów, chleba, ciasteczek, pasztetów, farszów, past kanapkowych i wielu innych potraw. Mleko sojowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu (np. słoiku) lodówce nie dłużej niż 4-8 dni.

Przepis na domowe mleko sojowe

Składniki na około 1 litr mleka:

  • 1 szklanka soi – suchych ziaren,
  • 1,5 l zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta ksylitolu lub innego cukru.

Zobacz także

W przypadku, gdy mleko ma być słodkie, warto dodać również wanilię i oczywiście więcej posłodzić.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: cała noc – moczenie ziaren soi + około 45 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz soję pod bieżącą wodą i wsyp do bardzo dużego garnka, zalej 3 szklankami wody i zostaw na całą noc, aby się namoczyła.
  • Opłucz namoczoną soję i odcedź, następnie ponownie zalej 3 szklankami wody, dodaj sól i zblenduj. Gotową sojową pulpę gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Cały czas monitoruj, czy nie kipi. Gdy na powierzchni będzie pojawiała się gęsta piana, skrapiaj ją zimną wodą. Odstaw na 5 minut z palnika i ponownie gotuj przez 15 minut.
  • Odstaw do przestygnięcia.
  • Przecedź mleko – w tym celu najlepiej użyć lnianej czystej ściereczki lub gazy ułożonej na sicie. Pamiętaj o ustawieniu sitka na misce lub innym pojemniku, do którego będzie ściekało mleko. Zbierz szmatkę, chwytając ją za rogi i dokładnie odciśnij okarę.
  • Teraz możesz doprawić mleko ksylitolem i ewentualnie wanilią.

Reklama

Przygotowane w ten sposób mleko sojowe jest też doskonałe do przyrządzenia tofu, czyli sera sojowego. Wystarczy dodać sok z cytryny lub ocet winny do gotującego się mleka, a następnie odcedzić grudki sera od cieczy.

Reklama
Reklama
Reklama