Drożdżówka z półpłynnymi jagodami
©mitrs3/Fotolia

Drożdżowe jagodzianki – przepis na deser

Drożdżówka z półpłynnymi jagodami
©mitrs3/Fotolia

Domowe jagodzianki idealnie nadają się na deser. Są przepyszne, a samo ciasto rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzają się na przyjęcia urodzinowe, imprezy czy spotkania ze znajomymi.

Przepis na drożdżowe jagodzianki

Drożdżowe jagodzianki możesz samodzielnie przygotować w domu. Rodzina, dzieciaki czy znajomi będą pod wrażeniem, a smak jagód pozostanie na długo w pamięci.

Składniki:

  • jagody (400-500 g);
  • mąka pszenna (3 szklanki);
  • mąka ziemniaczana (czubata łyżka);
  • masło lub margaryna (100 g);
  • mleko (180 ml);
  • cukier (3 łyżki);
  • sól (0,5 łyżeczki);
  • drożdże (1 opakowanie);
  • pasta waniliowa (1 łyżeczka);
  • jajko;
  • dwa żółtka.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę pszenną, najlepiej tortową przesiej do miski, dodając sól i 2-3 łyżki cukru białego. Do osobnego rondelka wlej mleko, lekko podgrzej na palniku, dodaj do niego drożdże i łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski z mąką wlej rozpuszczone drożdże i dorzuć jajko i dwa żółtka. Ciasto zagniataj (do miękkości) uzupełniając je o 100 g masła lub margaryny. Następnie, przełóż ciasto do miski i przykryj je ściereczkę na około godzinę. Pozostaw do wyrośnięcia.

 

Sposób przygotowania jagód:

Jagody dokładnie opłucz pod zimną wodą, wymieszaj z trzema łyżkami cukru i czubatą łyżką mąki ziemniaczanej. Czynność wykonuj delikatnie uważając, by nie rozgnieść owoców.

 

Sposób przygotowania lukru:

Dwie szklanki cukru pudru połącz z 5 łyżkami wrzącej wody i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Sposób przygotowania jagodzianek:

Ciasto podziel na około 15 części i z każdej z nich uformuj kulę. Następnie każdy placek delikatnie rozwałkuj (tak, by był wielkości dłoni) i nakładaj około dwóch łyżeczek przygotowanego farszu z jagód. Teraz skup się na starannym zlepieniu brzegów placuszka, by uformować owalne bułeczki. Tak przygotowane jagodzianki możesz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć na 15 minut ściereczką, by jeszcze bardziej wyrosły. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni, a bułeczki wstaw na około 20-25 minut do zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu jagodzianek możesz polać je lukrem. Wierzch drożdżówek możesz ozdobić owocami jagód.

Smacznego!


Więcej na temat przepisy desery
Przeładuj

Ostatnie pożegnanie Pawła Królikowskiego. Zapamiętamy jego uśmiech i dobre serce!

zobacz 01:36