Pokrojone cukierki domowej roboty.
© shaiith/Fotolia

Śmietankowe cukierki domowej roboty

Pokrojone cukierki domowej roboty.
© shaiith/Fotolia

Domowe cukierki śmietankowe mają ciągnącą konsystencję i śmietankowo-karmelkowy smak. Są słodkie, delikatne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Swoim smakiem i wyglądem dorównują sklepowym cukierkom.

 

Rada: Podczas gotowania masy śmietankowej stale ją mieszaj. W ten sposób zapobiegniesz przywieraniu masy do garnka i jej przypaleniu. Do masy możesz też dodać odrobinę sezamu lub maku. Składniki te nadadzą domowym łakociom ciekawy smak.

 

Czas wykonania: 40 minut

Stopień trudności: Łatwe

 

Potrzebujesz:

  • formy do pieczenia (20 cm x 20 cm),
  • papieru do pieczenia,
  • garnka z grubym dnem,
  • ostrego noża.

 

Składniki:

  • 200 g cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 400 ml śmietanki kremówki 400 ml,
  • 100 g masła.

 

Sposób wykonania:

1. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem, aby masa na cukierki nie przywarła.

2. Wszystkie składniki umieść w garnku, wymieszaj i zagotuj. Następnie stale mieszając, gotuj ok. 20 minut na powolnym gazie.

3. Karmelową masę przelej na formę do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.

4. Wystudzoną masę na cukierki wstaw do lodówki na ok. 10 minut.

5. Po wystawieniu z lodówki śmietankowy blok wyjmuj z formy.

6. Za pomocą ostrego noża pokrój blok na małe prostokąty o wymiarach 1,5 cm x 3,5 cm.

7. Gotowe cukierki możesz zawinąć w papier kredowy lub celofan.

Smacznego!


Więcej na temat przekąski i dodatki desery
Przeładuj

Sylwia Madeńska i Mikołaj Jędruszczak rozstali się, a jak wspominają początek znajomości? „Ty mi mówiłaś fejkowe informacje…”

zobacz 01:33