baranek z ciasta posypany cukrem pudrem
©rainbow33/Fotolia

Ciasto, z którego robi się babkę piaskową, nadaje się do zrobienia baranka wielkanocnego. Do wykonania tej słodkiej ozdoby na stół niezbędna jest specjalna forma. Przygotowanie ciasta i pieczenie zajmuje łącznie około 60 minut.

 

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 110 g masła,
  • forma do pieczenia baranka,
  • bułka tarta do wysypania foremki.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddziel od białek, a następnie białka ubij na sztywną pianę z połową cukru (60 g).
  • Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru wanilinowego i miękkie masło. Wskazówka: masło można wcześniej zmiksować w oddzielnej miseczce i dopiero dodać do jajek z cukrami i solą.
  • Jajka i masło mieszaj mikserem do momentu, aż staną się jednolitą, puszystą masą.
  • Do mąki dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i przesiej je do żółtek wymieszanych z masłem i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Połącz białka z powstałą masą. Wykonuj delikatne ruchy, żeby ciasto było po wymieszaniu na jednolitą, gładką masę puszyste.
  • Formę do pieczenia baranka wielkanocnego otwórz i posmaruj masłem, a następnie zamknij i wysyp bułką tartą, by baranek nie przywarł do formy i by można było łatwo go wyjąć.
  • Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 145°C na 45 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdź, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli tak, foremkę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Potem otwórz formę i wydobądź baranka.
  • Tak przygotowany baranek wielkanocny może być ozdobiony cukrem pudrem lub lukrem.

Więcej na temat przepisy desery