©Ideenkoch/Fotolia

Francuskie ciasto z domowym budyniem waniliowym i plastrami ananasa: przepis na 12 kruchych ciasteczek

©Ideenkoch/Fotolia

Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.

 

Kruche ciasto francuskie można piec w piekarniku z dodatkiem brzoskwini, banana, pomarańczy, mango, truskawek i innych ulubionych owoców. Wystarczy postępować jak w przepisie, pamiętając, aby przed pieczeniem pokroić owoce na mniejsze części.

Ciasto francuskie z dodatkiem budyniu i ananasa, krok po kroku

Przygotuj wcześniej papier i blaszkę do pieczenia, rondel oraz pędzelek (do smarowania francuskiego ciasta jajkiem).

 

Składniki na ciasto (12 porcji):

 

Składniki na budyń:

  • 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki białego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyjmij z opakowania i pokrój na 24 równe kwadraty.
  • Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 12 wykrojonych części.
  • Rozbij całe jajko w miseczce i rozmieszaj widelcem.
  • Każdy z 12 kwadratów ciasta posmaruj, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem.
  • 3/4 szklanki mleka zagotuj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym.
  • Pozostałe mleko zmiksuj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkiem.
  • Dodaj do gotującego się mleka (z punktu 5).
  • Gotuj całość na małym ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając.
  • Zdejmij rondel z palnika i pozostaw jego zawartość do ostygnięcia.
  • Budyń rozprowadź na cieście (mniej więcej 1 łyżeczka na 1 kwadrat ciasta).
  • Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki i układaj je na budyniu.
  • 12 pozostałymi kwadratami przykryj te z budyniem i ananasem.
  • Posmaruj jajkiem z wierzchu.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz około 20 minut.
  • Poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Smacznego!

Jak podawać ciasto francuskie?

Ostudzone ciasteczka z budyniem i ananasem możesz lekko oprószyć cukrem pudrem. Deser będzie dobrze smakował podany na talerzyku z gałką lodów śmietankowych lub cytrynowych. Ciastka francuskie mogą być przekąską do kawy, herbaty, mleka lub czekolady.

 

Więcej na temat przepisy desery
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49