Ciasteczko tureckie na szarym tle.
© Juan Aunión/Adobe Stock

Ma'amoul to delikatne, kruche ciasteczka świąteczne, zwyczajowo wypiekane na święto Ramadan. Tradycyjna słodka przekąska najczęściej nadziewana jest masą daktylową ale, w zależności od regionu, używa się do tego również: pistacji, orzechów laskowych i włoskich czy masy białkowej na bazie syropu soapwort oraz cukru.   

 

Ma'amoul to kruche ciasteczka z nadzieniem pieczone na święta religijne, np.: w czasie Ramadanu przez społeczność muzułmańską czy Święto Pesach - przez Żydów. Ciastka Ma'amoul to symbole pojednania, otwartości i ekumenizmu (ruch dążący do przywrócenia jedności wśród licznych wyznań chrześcijańskich), którego głównym narzędziem jest wspólna modlitwa oraz dialog.

 

Tradycyjne arabskie ciasteczka przygotowuje się w specjalnej foremce taabeh. Jest to ręcznie wykonane narzędzie z drewna, przypominające nieco łyżkę, w której zagłębieniu znajdują się różnego rodzaju wzory, za pomocą których można przygotować kruche ciastka o odmiennych wzorach. Oczywiście taabeh można zastąpić tradycyjnymi foremkami, np. na muffinki czy z ciasta ulepić niewielkie kulki.

Przepis na ciasteczka arabskie - krok po kroku

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

  • 3 szklanki semoliny, czyli mąki z pszenicy durum (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 szklanki daktyli drylowanych,
  • 2 łyżki wody różanej,
  • 1 łyżka esencji z kwiatów pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 10 łyżek schłodzonego masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej.

 

Czas przygotowania: 3,5 h

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • 200 g masła rozpuść na małym ogniu w rondlu i odstaw do ostygnięcia.
  • Semolinę, mąkę, cukier, sól oraz roztopione masło wymieszaj mikserem.
  • Dodaj mleko oraz zapachowe wody: różaną i pomarańczową i ponownie wymieszaj składniki ze sobą.
  • Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 2-3 h.
  • Daktyle pokrój na drobne kawałki i zmiksuj ze schłodzonym masłem, gałką muszkatołową i cynamonem.
  • Z masy daktylowej ulep 30 kulek i odstaw do lodówki na 1 h.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 30 części, tworząc z nich kulki.
  • Każdą z kulek rozpłaszcz na dłoni i umieść w środku kulkę z nadzieniem daktylowym.
  • Nadzienie zamknij w ciastku i przełóż do foremki (wyrównaj krawędzie).
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz ciastka przez 25 minut.

 

Smacznego!

Więcej na temat przekąski i dodatki desery