Kasza jaglana jest zdrowym, choć jeszcze nie do końca docenianym składnikiem kuchni polskiej. Z kaszy wytwarza się m.in. kaszki i kisiele, ale można także wykonać chleb z kaszy jaglanej. Chleb z kaszy jaglanej ma delikatny smak i wiele witamin i cennych minerałów.

Reklama

Receptura na chleb z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • około 650 ml wody (razem z wodą, w której gotowana jest kasza);
  • 1 duża łyżeczka cukru;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • 2 łyżeczki oleju;
  • 2 płaskie łyżeczki soli;
  • 4 dag drożdży.

Sposób przygotowania:

Należy najpierw ugotować kasze jaglaną – proporcje 1:3, np. pół szklanki kaszy jaglanej w 1,5 szklanki wody. Płatki owsiane trzeba zalać ćwiartką gorącej wody, aby zmiękły. Następnie trzeba wymieszać mąki, sól i przyprawy. Do suchych składników należy dodać ugotowaną kaszę, namoczone płatki oraz olej i zamieszać. Po wymieszaniu zrobić w składnikach dziurę i rozkruszyć tam drożdże. Na drożdże trzeba wysypać cukier, polać niewielką ilością wody i poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie należy wyrabiać ciasto przez 3 minuty, dolewając przy tym tyle wody, ile ciasto potrzebuje – ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić, nie może być też zbyt suche. Po wyrobieniu chleb należy odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przed pieczeniem należy nasmarować chleb olejem.

Zobacz także

Chleb z kaszy jaglanej należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę na 185 stopni i piec jeszcze 10 minut. Jeśli ciasto po 40 minutach w piekarniku nadal jest niewypieczone, należy zostawić go na jeszcze kilka minut.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama