Batoniki owsiane dostarczają energii, są źródłem witamin i minerałów, stanowią zdrową przekąskę. Samodzielne wykonanie gwarantuje, że w składzie nie znajdzie się zbędny cukier, a ilość bakalii będzie zauważalna.

Reklama

Owsiane batoniki energetyczne – co do nich dodać?

Domowe batoniki owsiane możesz zrobić z dodatkiem bakalii, miodu czy masła orzechowego. Dzięki samodzielnej produkcji batoniki owsiane mogą być dietetyczne i zawierać ulubione bakalie w o wiele większych ilościach niż ich sklepowe odpowiedniki. Jako składniki sprawdzą się też banany, orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, siemię lniane i wszystko to, na co masz ochotę. Batoniki owsiane możesz zrobić bez pieczenia, gdy składniki sypkie połączysz specjalnie przygotowanym syropem.

Przepis na batoniki owsiane z bakaliami i miodem

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 30 g żurawiny,
  • 30 g rodzynek,
  • 1 łyżka nasion lnu,
  • 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • ½ łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego.

Poziom trudności: łatwe

Zobacz także

Czas wykonania: 30 minut

Ilość porcji: 6-7

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj płatki owsiane, nasiona słonecznika i orzechy i upraż na blasze w 175°C przez ok. 8 minut.
  • Dosyp do blachy wiórki kokosowe i praż jeszcze 1 minutę.
  • W garnuszku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy i połącz z miodem oraz ekstraktem waniliowym. Nie gotuj.
  • Masę z garnuszka dodaj do bakalii i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wielkości 20 x 10 cm.
  • Wyrównaj powierzchnię i dociśnij mocno rękoma, tak by batony były jak najbardziej zwarte.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • Wyjmij blachę i obciąż upieczoną masę na czas stygnięcia, np. drewnianą deską do krojenia i kilogramem cukru.
  • Gdy masa ostygnie, ostrym nożem pokrój ją na batony o dowolnej wielkości.
  • Tak przygotowane batoniki owsiane z bakaliami możesz przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.

Przepis na batoniki owsiane bez pieczenia

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • ¼ szklanki sezamu,
  • ½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
  • ¼ szklanki rodzynek,
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych,
  • ¼ szklanki żurawiny lub jagód goji,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 65 g masła.

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 20 minut

Ilość porcji: 7

Sposób przygotowania:

  • Na suchej patelni upraż przez ok. 7 minut wiórki kokosowe, orzechy, sezam, słonecznik i płatki owsiane.
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier, mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Zmniejsz ogień, gotuj przez 5 minut bez mieszania.
  • Do czystej miski wlej zimną wodę i przy pomocy łyżki wrzuć do niej kroplę mikstury z rondla. Powinna stać się miękką kulką. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco zwarta, gotuj dalej i przeprowadzaj test co minutę. Łącznie gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 7 minut, bo batoniki owsiane wyjdą twarde.
  • W misce wymieszaj uprażone ziarna, płatki i wiórki z rodzynkami i suszonymi owocami, dodaj zawartość rondelka, dobrze zamieszaj i połącz.
  • Masę przełóż do blaszki lub foremki o wymiarach 10 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ugnieć rękoma, by masa była zwarta.
  • Zostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wytnij batoniki o dowolnej wielkości.
  • Tak przygotowane batoniki owsiane bez pieczenia możesz przechowywać przez tydzień z zamkniętym pojemniku.

Przepis na dietetyczne batoniki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika,
  • ¼ szklanki posiekanych dowolnych orzechów,
  • ¼ szklanki rodzynek,
  • ¼ szklanki żurawiny,
  • 1 łyżka nasion lnu,
  • 2 łyżki miodu,
  • ¼ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej.

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

Ilość porcji: 10

Sposób przygotowania:

  • Na suchej patelni upraż przez 7-8 minut orzechy, płatki owsiane i słonecznik.
  • Banana obierz i rozgnieć na papkę.
  • Dodaj jajko, wodę i miód, dokładnie wymieszaj.
  • Połącz wszystkie składniki.
  • Włóż masę do blaszki lub foremki o wymiarach 20 x 10 cm, ugnieć dłońmi.
  • Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Pokrój od razu po wyjęciu z piekarnika.
  • Domowe dietetyczne batoniki owsiane przechowuj w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 7 dni.

  • Otręby owsiane są zdrowe, gdyż zawierają błonnik. Znajdziesz w nich też żelazo, magnez i potas.
  • Ciasteczka owsiane są lekkie, zdrowe i pożywne. Możesz przygotować je na trzy sposoby.
  • Kruszonka z płatków owsianych to świetny zamiennik tradycyjnej kruszonki. Jest smaczna, chrupiąca i zwarta.
  • Ciasto na naleśniki możesz zrobić bez jajek. Zastąpisz je płatkami owsianymi.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama