Babka z dyni
© griffin/Fotolia.com

Babka dyniowa – przepis

Babka z dyni
© griffin/Fotolia.com

Babka z dyni jest ciekawym pomysłem dla zwolenników dyni. Jest to babka połączona z piernikiem podawana z dżemem lub śmietaną. Kawałek ciasta ma około 250 kalorii.

 

Składniki na ciasto z dyni:

  • starta dynia (2 szklanki),
  • cukier (2 szklanki),
  • proszek do pieczenia (jedna łyżeczka),
  • soda (pół łyżeczki),
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • jajka (4 sztuki),
  • mąka pszenna (2 szklanki).

 

Składniki na posypkę do babki z dyni:

  • drobny cukier (4 łyżki),
  • cynamon (1 łyżeczka),
  • płatki migdałowe (3 łyżki).

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do głębokiego naczynia dodaj jajka, cukier i ubijaj za pomocą miksera.
  • Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mąkę pszenną i ponownie mieszaj mikserem.
  • Pod koniec dosyp wcześniej startą dynię i ponownie zamieszaj.
  • W osobnym naczyniu połącz ze sobą składniki na posypkę.
  • Do blachy wysmarowanej tłuszczem lub obłożonej papierem do pieczenia wlej powstałą masę dyniową i posyp wierzch przyrządzonymi płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto możesz podawać z dżemem lub ze śmietaną.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Grzegorz Hyży zniknął z sieci! Co się z nim dzieje? Tłumaczy Agnieszka Hyży!

zobacz 02:15