Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.

Reklama

W roli przekąsek bez laktozy i glutenu doskonale sprawdzą się warzywa pokrojone w słupki. Można przygotować też owoce lub sałatkę owocową oraz bakalie. Warto jednak pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane posiłki, które są równie łatwe do przyrządzenia.

Grissini - przepis

Zobacz także

Grissini to wąskie paluszki przypominające pieczywo. Smakołyk jest bardzo popularny we Włoszech. Można go maczać w różnego rodzaju dipach, np. w paście z awokado.

Składniki na grissini:

  • 1 szklanka mąki w proszku z tapioki, mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
  • ⅓ szklanki mąki kokosowej,
  • 100 ml oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka kminku (nie mielonego),
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej.

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Odstaw je do lodówki na 15-20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij ciasto z lodówki: powinno być miękkie i mieć lekką, nie zbitą konsystencję oraz łatwo się odrywać od dłoni. Jeśli będzie zbyt mokre, dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
  • Rozwałkuj ciasto (najlepiej partiami) na paluszki o grubości około 1-1,5 cm i długości 15 cm.
  • Wyłóż grissini na papier do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na około 30 minut.

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • szczypta soli,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 garść świeżej mięty lub kolendry,
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej.
  • Możesz też dodać ½ ząbka czosnku lub ½ łyżeczki miodu, w zależności od tego, jaki smak preferujesz.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i drobno posiekaj listki mięty lub kolendry.
  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 1 szklanka cukinii,
  • 5 płaskich łyżek kakao,
  • 4 jaja,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g oliwy,
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wsyp kaszę jaglaną do wysokiego naczynia i miksuj ją blenderem dotąd, aż jej struktura będzie przypominała mąkę.
  • W oddzielnym naczyniu zmiksuj jaja tak, aby żółtka połączyły się z białkami.
  • Dodaj do nich śliwki i zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji.
  • Umyj i zetrzyj cukinię na drobnych oczkach tarki.
  • Wrzuć wszystkie składniki do jednego naczynia i wymieszaj mikserem.
  • Wlej powstałą masę do okrągłej formy i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama