zupa marchewkowa i marchewki
© SOMATUSCANI/Fotolia.com

Marchewkowa zupa na szybko. Przepis

zupa marchewkowa i marchewki
© SOMATUSCANI/Fotolia.com

Marchewkowa zupa na szybko może być serwowana przed głównym daniem obiadowym lub być propozycją lekkiego i rozgrzewającego obiadu. Sprawdzi się także w roli obiadokolacji. Pożywna kremowa zupa marchewkowa łączy w sobie nuty imbiru, czosnku i pomarańczy. Do jej przygotowania potrzebujemy nie całych 30 minut.

 

Rada – Nie dodawaj czosnku na patelnię razem z cebulą. Zbyt długo przebywający na rozgrzanej patelni czosnek staje się gorzki w smaku. Do obierania imbiru najlepiej wykorzystaj małą łyżeczkę. Obierając imbir nożem wraz ze skórką usuniesz także dużą ilość miąższu.

 

Czas przygotowania – 30 minut

Poziom trudności – Łatwe

 

Potrzebujesz:

  • małej łyżeczki,
  • tarki,
  • patelni,
  • garnka,
  • łyżki stołowej,
  • blendera,
  • moździerza.

Składniki:

  • 9 świeżych marchewek,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 korzeń imbiru,
  • 2 cebule,
  • ½ pomarańczy,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • ¼ limonki,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • masło klarowane,
  • jogurt naturalny.

Sposób wykonania

  • Fragment korzenia imbiru obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, aby otrzymać 2 łyżeczki wiórek imbirowych.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno.
  • Papryczkę chilli rozkrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno.
  • Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie cebulę oraz imbir.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekane ząbki czosnku, chilli i lekko roztarte w moździerzu kmin i kolendrę. Przyprawy roztarte w moździerzu będą intensywniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj marchewkę, całość dokładnie wymieszaj i blanszuj przez ok. 5 minut.
  • W garnku zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego warzywa z patelni. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  • Do bulionu dodaj mleko kokosowe i zamieszaj.
  • Zupę gotuj do momentu, w którym marchewka stanie się miękka.
  • Następnie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
  • Smak zupy na szybko podkreślą cytrusy. Do zmiksowanego kremu dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy limonki. Całość ponownie zmiksuj.
  • Zupa nadaje się po podania zaraz po przygotowaniu. Przed zaserwowaniem, zupę marchewkową udekoruj łyżeczką jogurtu naturalnego oraz świeżą natką z pietruszki.

Smacznego!


Więcej na temat warzywa przepisy obiady zupy
Przeładuj

Doda o karierze Viki Gabor i Roksany Węgiel. Która z młodych artystek ma szansę na karierę zagraniczną?

zobacz 01:31