makaron
Flickr/Lablascovegmenu/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Makaron z pieczarkami to świetny pomysł dla zabieganych. Szybki i łatwy w przygotowaniu.

Przepis na makaron z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 opakowanie (500 g) makaronu – mogą być kokardki, świderki, rurki, a nawet spaghetti z poprzedniego dnia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść tartego żółtego sera albo duży serek topiony – 100 g (śmietankowy, ziołowy lub paprykowy),
  • 40 dag pieczarek,
  • pół kostki bulionu grzybowego – opcjonalnie,
  • sól, pieprz,
  • garść świeżej natki pietruszki lub zioła prowansalskie,
  •  olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i przelej zimną wodą, żeby się nie sklejał.

2. Umyj pieczarki i zetrzyj je na grubej tarce.

3. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go krótko na oleju, dodaj pieczarki, sól i wymieszaj.

4. Pieczarki zaczną się redukować tracąc wodę, odparuj ją mieszając. Dodaj serek topiony. Jeżeli masz tarty żółty ser wsyp go pod koniec smażenia.

5. Dodaj, pieprz, natkę pietruszki lub zioła prowansalskie.

 

Makaron z pieczarkami można modyfikować w zależności od tego, co mamy pod ręką. Zamiast sera żółtego czy topionego ciekawym rozwiązaniem będzie użycie sera pleśniowego, albo kwaśnej śmietany.

 

Smacznego!

Więcej na temat przepisy obiady